Praha 27. června (ČTK) - Asociace poskytovatelů adiktologických služeb kritizuje návrh zdanění hazardu, alkoholu a tabáku ve vládním konsolidačním balíčku. Mělo by podle nich zohledňovat míru nebezpečnosti. Návrh podle nich zvýhodní klasické cigarety proti jejich alternativám nebo hazardní automaty proti méně rizikovým hrám. Jménem asociace o tom v tiskové zprávě informoval její ředitel Matěj Hollan. Konsolidační balíček, který ve středu vláda projedná, upravuje také spotřební daň z alkoholických a tabákových výrobků, ponechává ale daňové osvobození takzvaného tichého vína.

"Za optimální postup pokládá asociace vynětí tabáku, hazardu a případně i alkoholu z daňového balíčku a následné rychlé nalezení odborně správného řešení pod vedením národního protidrogového koordinátora," uvedl Hollan.

Podle něj ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (ODS) při tvorbě návrhu daňových úprav vůbec neoslovilo. Adiktologové, kteří se věnují léčbě závislých, se domnívají, že změny daňového zatížení budou mít celospolečenské dopady, které bude také třeba platit ze státního rozpočtu.

"V horizontu týdnů lze udělat odborně obhajitelnou úpravu sazeb spotřební daně u tabáku, případně i alkoholu a odborně obhajitelné nastavení sazeb u daně z hazardu a na podzim upravený návrh v Parlamentu schválit tak, aby daňové změny u 'neřestí' začaly platit souběžně s ostatními," sdělil Hollan.

Asociace otevřeným dopisem oslovila členy vlády a předsedy poslaneckých klubů. Připomíná jim v něm, že vláda přijala Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023-2025, který se věnuje prevenci a snižování škod. Také v programovém prohlášení se vláda zavázala "uplatňovat politiku regulace návykových látek odpovídající míře jejich škodlivosti".

"V současné podobě je návrh takzvaného konsolidačního balíčku s uvedenými strategickými dokumenty v rozporu a přispěl by v případě akceptace ke zhoršení situace v oblasti kouření či problémového hraní. V oblasti alkoholu by pak doposud navržená opatření nepřinesla žádné zlepšení, což je v situaci vysoké promořenosti rizikového či patologického užívání alkoholu v ČR více než neuspokojivé," uvedla asociace v dopise.

V souvislosti s konzumací alkoholu zemře v ČR podle asociace 6000 až 7000 lidí ročně, nemocem souvisejícím s kouřením podlehne 15.000 až 20.000 osob. Roční náklady státu spojené s užíváním alkoholu se podle ní odhadují na 35 až 55 miliard korun, s kouřením 100 až 170 miliard korun. Příjmy státu ze spotřební daně z alkoholických nápojů jsou 13 miliard, u tabákových výrobků asi 60 miliard, uvedla asociace.

Současné nastavení spotřebních daní podle ní opomíjí míru škodlivosti jednotlivých produktů. "Nejviditelnějšími příklady tohoto rozporu je přetrvávající nulová sazba spotřební daně na tiché víno, návrh na zavedení spotřební daně na elektronické cigarety a nikotinové sáčky v sazbě, která bude mít za následek navýšení jejich ceny nad úroveň klasických cigaret, a další přibližování výše hazardní daně méně nebezpečných her hře technické," doplnila asociace.