Doporučená denní spotřeba soli je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dospělého člověka 5 až 6 gramů čili zhruba menší kávová lžička. Státní zdravotní ústav (SZÚ) ale uvádí, že Češi solí 2,5x více, než je toto doporučení. Solíme tedy mnohem víc, než je zdrávo, což pak může vést i k vyššímu krevnímu tlaku.

Testy Potravinářské komory ČR zase ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako jinde v Evropě. Kde se tedy bere tak vysoká spotřeba soli?

„Vzali jsme nejpřísnější limity na světě, prezentované WHO v roce 2021 , a porovnali jsme je s vybranými výrobky testů Potravinářské komory ČR, tj. výrobků v české obchodní síti. Jedná se tedy o globálně nejnižší maxima v jednotlivých kategoriích výrobků, která definovala Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě odborné diskuse. Žádný z výrobků nepřesahuje tuto hranici několikanásobně,“ vysvětluje Magdaléna Hrubá, výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Celý článek vyšel ve čtvrtek 8.6.2023 v deníku Právo.