JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zákon o potravinovém zabezpečení v Japonsku

Japonská vláda zvážuje navržení legislativy, která by umožnila celostátní reakci na mimořádnou situaci v oblasti potravin z důvodu geopolitického a klimatického rizika. Nové pravomoci by mohly zahrnovat nařízení nouzového zvýšení produkce obilí nebo prodej zásob potravin v soukromém sektoru.

Narušení celosvětových dodávek pšenice a hnojiv způsobené ruskou invazí na Ukrajinu spolu s rizikem tchajwanské krize podnítilo potřebu zajistit potraviny do země závislé na dovozu. Komise Ministerstva zemědělství, lesnictví a rybolovu, která má za úkol přezkoumat japonský zákon o potravinách a zemědělských podnicích, uvedla, že by politici měli zvážit přístup k rozhodování o potravinovém zabezpečení. Změny zákona by mohly být předloženy parlamentu již v příštím roce. Podle jednoho z možných návrhů by pracovní skupina vedená premiérem mohla nařídit zemědělcům a pěstitelům květin, aby přešli na potravinářské plodiny, jako jsou brambory a obilí. Logistické společnosti by mohly dostat příkaz změnit místo dodání nebo zadržet zásoby.

Vzhledem k tomu, že takové příkazy mohou způsobit zemědělcům značné ztráty, očekává se, že politici zavedou také finanční podpory. Existuje také návrh na kontrolu cen a opatření, která by zabránila hromadění zásob, jež vede k nedostatku v supermarketech.

Tchajwanský průliv je místem, kudy proudí lodě vezoucí potraviny směřující do Japonska. V případě napadení Tchaj-wanu Čínou by tato cesta byla přerušena. Čína i Tchaj-wan jsou mimo jiné velkými vývozci potravin do Japonska. Další riziko představuje změna klimatu, projevující se suchem nebo naopak záplavami, které mají negativní vliv na úrodu.

Japonské ministerstvo zemědělství v roce 2012 vypracovalo pokyny pro zajištění potravin během nouze, ale tato ustanovení nejsou právně závazná.