Ceny nahoru k rekordním hodnotám tlačí vybíjení celých chovů kvůli ptačí chřipce. Některé restaurace musí omezovat svou nabídku.

Japonští chovatelé drůbeže prohrávají svůj boj s ptačí chřipkou. Kvůli ní bylo od loňského října utraceno více než 14 milionů nosnic, což je na 10 % z celkového objemu chovu. Ohniska nákazy se sice v zemi s pravidelností objevovala během posledních tří let, ale až v posledním půl roce, kdy byla nemocí zasažena pětice velkochovů a každý s více než jedním milionem slepic, však získala situace na závažnosti. Ceny v posledních měsících narostly meziročně o 30 % a v některých prodejnách nejsou čerstvá vejce k sehnání.

Vedle běžných koncových zákazníků začíná situace dopadat i na provozovatele restaurací. Průzkum deníku Mainichi mezi 100 restauračními řetězci ukázal, že již 30 % z nich bylo s ohledem na rostoucí ceny nuceno omezit svou standartní nabídku, a to především u dezertů, palačinek a čínské kuchyně, pro kterou jsou vaječná jídla typická.

Pokračující šíření ptačí chřipky decimující chovy napříč zemí pak s sebou nese i otázku, zdali se Japonsku podaří udržet svou soběstačnost v produkci vajec. Ta se sice dlouhodobě pohybuje okolo 97 %, nedostatek komodity by nicméně do budoucna mohl znamenat nové exportní příležitosti. Ostatně poslední dostupná data ukázala, že mezi lednem 2022 a lednem 2023 vzrostl objem importovaných vajec o 0,74 %. Nejvíce se dovážela z USA, Německa, Číny a Tchaj-wanu.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Asahi

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/japonsko-trapi-nedostatek-vajec