Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Spojené arabské emiráty chrání spotřebitele před neoprávněným zvyšováním cen potravin

Začátkem tohoto týdne sdílelo emirátské Ministry of Economy varování před zavedením nových pokut pro výrobce a prodejce potravin, kteří budou neoprávněně zvyšovat ceny svých produktů. Plán kontrol byl ohlášen již v minulém roce, kdy jednotlivé firmy reagovaly na problematiku zvyšování vstupních i provozních nákladů různě. Z důvodu celostátního zdražování tak musel kontrolní úřad zavést pravidla, jak opět nastavit balanc mezi spotřebiteli a výrobci.

Ministerstva spolupracují jak se samotnými výrobci, tak s konečnými prodejci v podobě obchodních řetězců, aby společně našli odůvodnění a míru zvyšování cen. V současnosti ministerstvo vydalo prohlášení, že ceny drůbežích výrobků, masa a vajec mohou zdražit maximálně o 13 %. Výše zdražování vychází z podkladů, které jednotliví výrobci a prodejci projednali se státním aparátem a u kterých nalezli shodu. Zvýšení cen má samozřejmě na svědomí především dražší import vstupních materiálů a zboží.

Na stránkách Ministry of Economy může každý najít seznam, kolik by jednotlivé produkty měly maximálně stát. Spotřebitelé mají pomoci kontrolním úřadům a upozornit je, pokud by prodejce nabízel některý z regulovaných produktů dráž. Při zjištění neoprávněného zvýšení cen nad daný limit hrozí prodejcům či výrobcům pokuta od 60 000 Kč. Při opětovném porušení mohou uložené pokuty dosáhnout částky převyšující 1 milion Kč.

Pro SAE nejsou podobné kontroly nic nového. Během roku 2022 bylo v této zemi provedeno 94 123 státních kontrol, které objevily 4 227 přestupků kvůli neoprávněnému zvýšení cen. Nejvíce kontrol je prováděno právě nyní, kdy v zemi probíhá Ramadán. V období Ramadánu lidé nakupují největší množství potravin na tradiční oslavy každodenního konce půstu, což přináší obchodním řetězcům největší zisky.

Zdražování potravin a služeb je v Emirátech v posledních dvou letech opravdu velmi znatelné a je způsobené především drahou mezinárodní dopravou a inflací. I přes snahy státu o kontrolu cen a podporu místních výrobců potřebujete na průměrný nákup o 20 % více financí než před 2 lety.