VIETNAM

Luboš Marek, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji,

tel.: +84 904 099 562, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. / Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Sójové mléko z Vietnamu bylo kontaminované

Japonsko stáhlo zásilku sójového mléka z Vietnamu poté, co byly v produktu nalezeny koliformní bakterie, ačkoli výrobce deklaroval bezpečnost potraviny.

Japonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že laboratoř pro analýzu potravin našla koliformní bakterie v 15 kartonech sójového mléka Fami Calcium vietnamské společnosti Vinasoy, které do Japonska dovezla společnost Next Trading. Následně bylo nařízeno, aby byl produkt stažen a zlikvidován.

Firma Next Trading uvedla, že většina sójového mléka nebyla prodána spotřebitelům, s výjimkou 200 ml balení, která byla distribuována do vietnamských restaurací.

Koliformní bakterie, které se vyskytují ve vodě a výkalech teplokrevných živočichů, většinou nezpůsobují vážná onemocnění, ale může se dostavit žaludeční nevolnost, zvracení, horečka a průjem. Za kontaminací koliformní bakterií stojí většinou nedostatečné zabezpečení proti úniku výkalů do povrchových a podzemních vod.

Vietnamská strana se jako obvykle agresivně brání jakémukoliv vlastnímu pochybení. Mluvčí společnosti Vinasoy prohlásil, že ke kontaminaci muselo dojít během přepravy, nebo distribuce v Japonsku. „Vinasoy má zkušenost s výrobou sójových produktů 25 let a je lídrem ve Vietnamu. Firma vyváží také na trhy s vysokými standardy, jako jsou USA nebo Jižní Korea“, dodal. Hlavním argumentem je to, že testy provedené Národním institutem pro kontrolu potravin ve vzorcích Fami Calcium Soy Milk určených pro export do Japonska přítomnost koliformní bakterie nepotvrdily. „Naše produkty jsou vyráběny a testovány podle mezinárodních standardů. Koliformní bakterie by neměla přežít procesy inaktivace enzymů, při kterých se sójové mléko zahřívá na 120 °C a sterilizuje při teplotě 140 °C,“ uvedla společnost Vinasoy.

Zdroj: MZe ČR