ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Čínsky trh s rostlinnými náhražkami masa zaznamenává další růst

Poradenská společnost REACH24H zveřejnila na své platformě Chemlinked nový report analyzující situaci na čínském trhu s potravinami na rostlinné bázi. Převážně se zaměřuje na rostlinné náhražky mléčných a masných produktů.    

Konzumace mléčných produktů v Číně roste, v přepočtu na obyvatele je však ve srovnání se západem stále na velmi nízké úrovni. Mléko z rostlinných zdrojů tedy představuje pouze malou část trhu. Do budoucna by však mohlo nabývat na popularitě, protože velká část čínské populace trpí určitou mírou intolerance na laktózu. Na druhou stranu to jsou právě zdravotní benefity mléka, které stojí za jeho rostoucí spotřebou. Čínský trh s rostlinnými náhražkami mléčných produktů dosáhl dle reportu v roce 2020 hodnoty 171 miliard Kč. Složená roční míra růstu mezi roky 2019 a 2024 bude 2,4 %. Nejlépe se daří ovesným mlékům, jejichž trh v roce 2020 meziročně vyrostl o 153,6 % a v roce 2021 o dalších 141,7 %. Report uvádí, že by se meziroční tempo růstu v příštích čtyřech letech mohlo pohybovat kolem 50 %.

Ačkoli se pouze relativně malá část čínského obyvatelstva aktivně hlásí k vegetariánství či veganství, pokrmy na rostlinné bázi jsou součástí čínské kultury již po staletí a jako náhrada za maso se v Číně využívalo tofu. Trendem zejména u bohatších vrstev je omezovat konzumaci masa s přihlédnutím k jeho možným negativním vlivům na zdraví, ekologii a udržitelnost. Složené tempo ročního růstu pro roky 2021-2025 se u čínského trhu rostlinných náhražek masa odhaduje kolem 14 %. Nejpopulárnější kategorie představují rostlinné párky a masové koule. Rostlinné náhražky masa do svých menu zakomponovaly i mnohé řetězce rychlého občerstvení jako je KFC, McDonald’s a Subway.

Zdroj: MZe ČR