Informace spotřebitelské organizace dTest – Po vydání loňského testu vanilkových zmrzlin se ukázalo, že téma poctivosti přírodní vanilky spotřebitele zajímá. A často se ptali na vanilkový cukr. Těsně před obdobím velikonočního pečení se proto k vanilkovému aroma vracíme s testem 24 vanilkových a vanilinových cukrů. Bohužel se ukázalo, že při výběru cukru s pravou vanilkou můžeme velice snadno sáhnout vedle.
Při nákupu surovin pro pečení můžete vybírat mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem. Oba na první pohled odlišuje nejen název, ale také cena. Vanilinový bývá až desetkrát levnější. Proč? Důvodem je zcela odlišné složení. Vanilkový cukr za svou vůni vděčí přírodnímu aroma, zatímco vanilinový umělému. Abychom zjistili, který cukr je nejlepší a který se vyplatí, připravili jsme velký test vanilkových a vanilinových cukrů.
Analýzy v nezávislé laboratoři zjišťovaly, kolik vonných látek obě skupiny cukrů obsahují. V případě vanilkových cukrů, které by měly být navoněné pouze přírodní vanilkou, jsme také nechali ověřit přítomnost syntetického aroma. Celkem se do laboratoře vydalo 24 vzorků, včetně tří cukrů koupených v Německu. Odtamtud jsme přivezli vanilkový a vanilinový cukr značky Dr. Oetker a vanilinový cukr privátní značky Kaufland/K-Classic. Zajímalo nás, zda a případně jak se liší od stejných značek nabízených v České republice. V Německu totiž mají speciální směrnicí určeno, jak má vanilkový cukr vypadat.
Chybí nám přesný předpis
Laboratorní výsledky mezi jednotlivými výrobky odhalily skutečně výrazné rozdíly. Ukázalo se, že obsah přírodního aroma se může u vanilkového cukru lišit až čtyřicetinásobně. Při hodnocení výsledků jsme se inspirovali německým předpisem, podle kterého by osmigramový sáček vanilkového cukru měl obsahovat 0,5 g vanilkového lusku. Přepočtem jsme zjistili, že tomuto požadavku dokázaly vyhovět pouze tři z 11 vanilkových cukrů zakoupených v Česku. Naopak každý třetí výrobek si za velmi nízký obsah aroma odnesl nedostatečnou známku. Dozvěděli jsme se tak, že při nákupu vanilkového cukru lze snadno sáhnout vedle. Součástí průzkumu vanilkového aroma byla také izotopová analýza. Ta měla prokázat přírodní původ vonných látek.
U vanilinových cukrů byla situace o trochu lepší, nicméně i jejich výkony se velmi lišily. Nejslabší výrobky obsahovaly asi třetinu aroma ve srovnání s těmi nejlépe hodnocenými. Můžeme však prozradit, že vanilinové cukry většinou obsahovaly výrazně víc vonných látek než ty vanilkové.
Článek „Test vanilkových a vanilinových cukrů 2023“ byl publikován v časopise dTest 4/2023
Autor: dTest
Vydáno: 5. dubna 2023
Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/test-vanilkovych-a-vanilinovych-cukru-2023/