Společné expozice se účastnilo 14 českých výrobců se širokou paletou potravin a nápojů. S prezentací pomáhala i agentura CzechTrade.

Veletrh Foodex Japan je předním světovým potravinářským veletrhem, jenž se mezi producenty potravin a nápojů těší nejen pověsti vstupní brány na japonský trh, ale i místa, kde lze získat nové obchodní kontakty i pro další asijské trhy. Kvůli protipandemickým opatřením a přísnému režimu na japonských hranicích byly sice poslední tři ročníky akce buďto přímo zrušeny (Foodex 2020) či proběhly v omezeném, hybridním režimu prakticky bez účasti zahraničních vystavovatelů (Foodex 2021, Foodex 2022). Letošní iterace proběhla bez jakýchkoliv omezení a pořadatelům se podařilo vrátit akci úroveň a kvalitu předpandemických ročníků.

Foodexu Japan 2023 se účastnilo přes 2200 firem, jež se prezentovaly v 2800 stáncích. Více než polovinu výstavní plochy tvořila mezinárodní sekce, na které vystavovali účastníci ze sedmi desítek zemí, a to individuálně či v jednom ze 39 národních stánků.

Na akci se po tříleté pauze prezentovala i Česká republika. Na jejím stánku bylo přítomno 14 firem. Přijely prezentovat svou produkci - energetické tyčinky, čokolády, víno, whisky či jiné alkoholické nápoje. Český stánek byl sice svou polohou v zadní částí prostřední výstavní haly méně exponovaný než velké národní prezentace Itálie a Španělska, i tak se po celou dobu konání veletrhu těšil čilému ruchu. Navštívily ho nižší tisíce z 73 789 unikátních návštěvníků veletrhu.

Českou expozici tradičně organizovalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Tokiu. Na akci byli přítomni i zástupci tokijské kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest. Ti na stánku zastupovali klienta, jenž nebyl schopen v daný termín vyslat na akci svého vlastního zástupce.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Japan Management Association

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/ceske-firmy-se-prezentovaly-na-nejvetsim-asijskem-potravinarskem-veletrhu