BIOTRIN – Jahody jsou v současné době jedním z celosvětově nejoblíbenějších druhů ovoce. Jejich obliba a produkce za posledních 30 let značně vzrostla především ve východních regionech. Pro ilustraci, v současnosti zhruba polovina světové produkce jahod pochází z Číny. Produkce běžných odrůd jahod je však do značné míry závislá na klimatu, jahodníkům se nejlépe daří v mírném klimatickém pásu. V důsledku poptávky jsou pak jahody nákladně exportovány do teplejších regionů, což samozřejmě přináší další finanční náklady a emise. Z těchto důvodů se zdají být poměrně lukrativní nové odrůdy jahod odolné vůči vyšším teplotám vyvinuté singapurskou firmou Singrow.

Firma Singrow se nejprve zaměřovala na pěstování jahod v hydroponiích, později však hydroponické jahodářství doplnila různými technikami genové manipulace (především technikami markerem-usnadněného křížení a CRISPR-Cas9) pro přípravu nových odrůd. Specifickými úpravami bylo u těchto nových odrůd dosaženo vyšší odolnosti k vysokým teplotám a suchu a násobně zvýšených výtěžků. Kromě toho plody geneticky upravených jahodníků dozrávají rychleji. Při pěstování ve vhodných podmínkách mohou být sklízeny po cca sto dnech namísto běžných šesti měsíců.

Primárním cílem bylo snížení nákladů na produkci a nepříznivých environemntálních dopadů. Vzhledem k tomu, že jsou jahody navíc plody nutričně velmi bohaté, by takto upravené odrůdy dle Singrow dále mohly přispět k boji s potravinovou krizí v Africe a tropických regionech Asie. Stejné či obdobné modifikace navíc mohou být použity pro zvýšení odolnosti a výtěžků dalších plodin, na což je se Singrow zaměří v rámci dalšího výzkumu. 

Zdroje:

Zdroj článku: BIOTRIN