Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně. V roce 2022 inspektoři odebrali celkem 834 vzorků potravin, z toho 126 původem z ČR, 398 z EU a 260 z tzv. třetích zemí (země mimo EU). U 72 vzorků nebyla země původu uvedena.

Zdaleka nejnižší podíl potravin s nadlimitní přítomností pesticidů nebo s přítomností nepovolených pesticidů rozbory potvrdily u potravin původem z ČR a EU, v obou případech jde cca o 1,5 % z hodnocených vzorků. Nejvyšší podíl nevyhovujících vzorků rozbory potvrdily u potravin ze třetích zemí, a to celkem 25,8 % z hodnocených vzorků.

Výsledek potvrzuje dlouhodobá zjištění SZPI, kdy zejména u potravin původem z jihovýchodní Asie je zjišťován vysoký podíl potravin s přítomností pesticidů několikanásobně překračujících povolený limit, potraviny s nepovolenými pesticidy, nebo s koktejlem až osmi pesticidních látek. Údaje ukazují na systémový problém kontroly v těchto zemích. Potraviny dovážené do EU ze třetích zemí musí splňovat požadavky platné v EU.

Mezi nejčastěji zachycené komodity patří čerstvé byliny (bazalka, koriandr), čerstvá zelenina (chilli papričky, plodová zelenina), citrusové ovoce a čaje. Příklady záchytů viz TZ SZPI ze dne 7. 11. 202218. 5. 20229. 8. 2022 a další.

V rámci kontrol přítomnosti pesticidů SZPI hodnotí široké spektrum komodit, krom uvedených jde mj. o čerstvé a mrazené ovoce a zeleninu a produkty z nich, obilniny, rýži, brambory, pěstované houby, olivové oleje, citrusové šťávy, olejnatá semena, luštěniny, kojeneckou a dětskou výživu a mnoho dalších. V současnosti laboratoř SZPI dokáže stanovit přítomnost 496 pesticidních látek včetně metabolitů.

SZPI se bude nadále intenzívně věnovat kontrole přítomností pesticidů v potravinách, a to s důrazem na rizikové komodity a země původu. Inspektoři SZPI kontroly provádí v celém řetězci uvádění do oběhu, tj. od celních prostor při vstupu do ČR až po tržní síť.

S dotčenými kontrolovanými osobami bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633