EU a Velké Británii se podařilo dospět k dohodě o Severním Irsku (tzv. Windsorský rámec). Dohodě předcházela čtyřměsíční intenzivní vyjednávání.

Dohoda má usnadnit pohyb zboží mezi Velkou Británií a Sev. Irskem, zabránit vzniku pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskem a také vyřešit politický pat, který přetrvává v Severním Irsku. Opatření se týkají zjednodušení v oblasti celní administrativy, kontrol, fytosanitárních pravidel, záruk proti narušení celního prostoru EU, správy v Severním Irsku atd.

Dohoda prakticky řeší např. zjednodušení převozu potravin pro konečné použití v Severním Irsku, dále převozy domácích zvířat nebo transport nových léků vyvinutých ve Velké Británii do Severního Irska. Mimo jiné také ruší zákaz transportu sadbových brambor z Británie do Sev. Irska. Vše je samozřejmě podmíněno zárukami na britské straně vůči EU.

Tato dohoda bude mít pro české vývozce minimální přímý dopad. Důležitější však je, že dohoda je potvrzením odblokování hlavní překážky ve vzájemných vztazích EU a Velké Británie, která hrozila přerůst ve výraznější politické i obchodní důsledky. To dokládaly například opakované hrozby využití postupů krajní nouze zakotvené v Severoirském protokolu z britské strany a také zahájení procesu o porušení mezinárodního práva ze strany EU. Dá se proto očekávat, že pokud bude dohoda ratifikována, otevře se prostor pro další zlepšování vztahů mezi EU a Velkou Británií.

Zdroj

Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.