Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Rekordní Gulfood 2023

V posledních letech trhají veletrhy a konference v emirátském Dubaji vystavovatelské i návštěvnické rekordy. Stejně tak rekordní je počet takových akcí v této turistické a především obchodní metropoli. Situaci pomohla především jistota a důvěra získaná během posledních dvou let, kdy i přes celosvětová pandemická opatření byly emiráty schopny akce bezpečně pořádat. Od začátku roku 2023 jsou veletrhy v Dubaji až extrémního rázu, překračují rekordy předpandemických let a testují limity místních výstavních prostor World Trade Center.

Výjimkou nebyl ani jeden z největších světových potravinářských veletrhů Gulfood 2023. I když se ze zkušeností s letošními akcemi čekala vysoká návštěvnost, realita byla ještě lepší. Veletržní správa se rozhodla velmi výrazně rozšířit i výstavní plochu. Pravdou je, že tato slavnost potravinářství každoročně odmítne více jak 7 000 firem, které čekají na listině náhradníků. I proto se vedení veletrhu snaží hledat cesty, jak obrovskou poptávku po výstavách uspokojit.

V letošním roce se ke všem obsazeným halám WTC Dubaj přidaly i slavnostní sály, chodby, a aby to nebylo málo, rozhodlo se vedení veletrhu vybudovat na místě parkoviště obří nafukovací halu pro nové vystavovatele. Celkem tedy bylo 28 hal, do kterých umístili více jak 5000 oficiálních vystavovatelů. Do tohoto čísla nepočítáme ty, kteří se přidali k vystavujícím anebo obcházeli veletrh se svými produkty a letáky. Zmíněné firmy letos dorazily ze 125 zemí světa. To je další důkaz faktu, že v případě Gulfoodu nejde pouze o lokální událost pro obchod na Blízkém východě, ale že jde o nejdůležitější potravinářskou akci mimo EU.

Na českém stánku Ministerstva zemědělství vystavovalo 17 firem, další dvě se prezentovaly samostatně ve specializovaných halách a vysoký počet českých podniků navštívil tuto akci i bez vlastních stánků. Gulfood 2023 tak zanechal historicky nejsilnější českou stopu.

Návštěvnost veletrhu byla tak vysoká, že se během dne tvořily na chodbách mezi halami doslova účastnické zácpy. I to je jeden z důvodů, proč se veletržní správa Gulfood rozhodla o rozšíření počtu vlastních veletrhů v příštím roce o další dva. Ke slavnému Gulfoodu a Gulfood Manufacturing tak přibude také Gulfood v Saúdské Arábii a Gulfood 2 v Dubaji.