USA

Tereza Černá, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 727 938 522, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FDA přichází s doporučením pro označování rostlinných alternativ mléka s cílem informovat spotřebitele

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) minulý týden publikoval návrh doporučení pro výrobce ohledně označování potravin rostlinného původu. Návrh poskytuje výrobcům metodiku pro označování nápojů, které jsou na trh uváděny jako rostlinné alternativy mléka. Každý takový výrobek, který nese ve svém názvu slovo „mléko“, by měl nově obsahovat označení s informací, jak je tento výrobek nutričně srovnatelný s referenčními hodnotami klíčových složek kravského mléka. V budoucnu by se na etiketách alternativ mléka mělo uvádět např. že "obsahuje větší množství vitaminu D a menší množství vápníku než mléko".

Označování rostlinných alternativ produktů živočišného původu je v USA ve srovnání s EU minimálně regulovanou oblastí.

Motivací k přípravě návrhu je podle FDA řešit výrazný nárůst rostlinných alternativ mléčných výrobků na trhu. Nové označení by pak mělo „vést k tomu, aby spotřebitelé měli k dispozici jasné označení, které jim poskytne informace potřebné k informovanému rozhodování o výživě a nákupu výrobků, které kupují pro sebe a své rodiny", uvedl komisař FDA Robert M. Califf. Krom nárůstu dostupnosti a spotřeby těchto nápojů se také výrazně rozšířila nabídka jejich variant. Přestože jsou tyto výrobky vyráběny na bázi rostlinných materiálů, jako jsou ořechy, luštěniny, semena nebo zrna, tak jsou v USA dominantně a v souladu se stávajícími pravidly označovány názvy, které obsahují termín "mléko". Situace se neliší ani v případě označování dalších deklarovaných alternativ mléčných výrobků, přičemž FDA nevyloučila, že se v budoucnu bude věnovat i jejich otázce.

Očekává se, že ačkoliv je návrh metodiky FDA skutečně pouze doporučením, které nebude vynucováno a kontrolováno, tak výrobci se jím řídit budou, přičemž část upustí od užívání slova „mléko“. Důvodem je obava výrobců z potenciálních soudních sporů se spotřebiteli, kdy soudy k metodice FDA obecně přikládají váhu. Úřad FDA aktuálně přijímá připomínky k návrhu pokynů. Hlavním a opakujícím se motivem veřejné diskuze jsou otázky přístupu ke kategoriím mléka a rostlinných nápojů, které se mohou nahlížet jako náhražky mléka nebo jako kategorie sama o sobě. Rozpor je také kolem nastavení referenční nutriční hodnoty kravského mléka, jako normativně pozitivně deklarované.

Rostlinné alternativy mléka se v posledních 5 letech staly pevnou součástí amerického spotřebního koše. Nadále již neplatí, že by sójové, mandlové či ovesné mléko nakupovali vegani a spotřebitelé s dietetickým omezením. V následujících letech se očekává další nárůst tržeb v tomto sektoru.  Spotřeba rostlinných alternativ mléka na hlavu v roce 2022 v USA dosáhla 2,7 kg a maloobchodní prodej těchto nápojů vzrostl téměř o 7 %. Dvouciferný růst zaznamenaly nápoje ovesné a hrachové. Američtí zákazníci mají zájem o nové chutě a alternativy a rozšiřuje se podíl těch, kteří netrvají na maximální podobnosti s chutí a konzistencí kravského mléka. Ačkoliv většina největších výrobců těchto nápojů pochází z USA a místní trh je vysoce konkurenční, předpokládaný růst trhu a zájem nové produkty slibují prostor pro import.