VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Jak britské supermarkety řeší výpadek dodávek ovoce a zeleniny

Tento týden se zákazníci po celé Velké Británii setkávali s prázdnými regály v oddělení ovoce a zeleniny. Supermarkety Asda, Morrisons a Aldi nakonec vydaly množstevní omezení na některé druhy ovoce a zeleniny, které si spotřebitelé mohou najednou koupit.

Podle Britského maloobchodního konsorcia k situaci došlo v důsledku nízké úrody na jihu Evropy a v severní Africe. Konsorcium očekává, že narušení bude trvat několik týdnů, ale supermarkety mají zkušenosti se zvládáním potíží v dodavatelském řetězci a spolupracují se zemědělci, aby zajistily, že zákazníci budou mít přístup k široké škále čerstvých produktů.

Výpadky byly způsobeny špatným počasím v zahraničí, ale došlo také ke snížení například dodávek britských rajčat z důvodu raketově rostoucích nákladů na vytápění. Britská produkce rajčat je na nejnižší úrovni od počátku záznamů v roce 1985.

Nedostatek některých druhů ovoce a zeleniny ve Velké Británii řeší britské supermarkety následovně:

Asda - Dočasně omezuje nákup u vybraného sortimentu ovoce a zeleniny na tři kusy od každé položky na zákazníka. Týká se to balení rajčat, paprik, okurek, salátu, brokolice, květáku a malin.

Aldi - Diskontní prodejce také zavedl limity na nákup ovoce a zeleniny, přičemž zákazníkům bylo oznámeno, že si mohou koupit pouze tři balení najednou, a to kvůli špatným povětrnostním podmínkám v Evropě. Týká se to paprik, okurek a rajčat.

Morrisons - Omezuje nákup okurek, rajčat, salátu a paprik na dvě balení na zákazníka.

M&S - Se snaží zmírnit nedostatky maximálním využitím „alternativních dodavatelských cest“.

Tesco - Největší maloobchodní prodejce ve Velké Británii omezil prodej rajčat, paprik a okurek na tři kusy od každé položky na zákazníka.

Waitrose - Řetězec situaci pečlivě monitoruje, ale že v současné době neplánuje zavést omezení nebo limity.

Lidl - Diskontní prodejce uvedl, že v současné době neplánuje zavedení limitů.

Sainsbury's - Společnost, která patří mezi čtyři největší supermarkety s potravinami také potvrdila, že v současné době nezavádí žádné nákupní limity.

Zdroj