Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prověří, v jaké části dodavatelsko-odběratelského řetězce dochází k největšímu nárůstu cen potravin. Zrychlené sektorové šetření se bude týkat tří až pěti základních potravin, výsledky budou k dispozici v řádu několika měsíců.

„Cílem šetření je zjistit, v jaké části vertikálního řetězce od prvovýrobců, přes potravinářské zpracovatele až po obchodníky došlo k největšímu navyšování marží a zda někde v tomto řetězci existuje dysfunkce, kterou by mohl Úřad řešit z hlediska pravidel hospodářské soutěže nebo významné tržní síly,“ uvedl k šetření předseda ÚOHS Petr Mlsna.

V této souvislosti je nutno připomenout pravomoci Úřadu, zejména skutečnost, že ÚOHS není cenový regulátor. Samotná vysoká cena některého výrobku nebo zjevně nepřiměřeně vysoká marže není přestupek proti soutěžnímu právu nebo proti zákonu o významné tržní síle. Úřad by musel najít důkazy o existenci kartelové dohody nebo zneužití dominantního postavení, případně zneužití významné tržní síly vůči dodavateli směřující přímo k navýšení ceny. Vysoká cena nebo marže může být indicií, že k takovému přestupku dochází, ale v žádném případě není jednoznačným důkazem.

V případě, že Úřad objeví známky možného protisoutěžního jednání nebo zneužití významné tržní síly, zahájí správní řízení, v jehož rámci mohou být pachatelům uloženy pokuty až do výše 10 % z ročního obratu.

Tiskové oddělení ÚOHS
23/022