JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nově prodejní automaty s velrybím masem v Japonsku

Japonská velrybářská společnost Kyodo Senpaku minulý týden v Jokohamě představila prodejní automaty nabízející velrybí sašimi, velrybí steaky a velrybí slaninu. Očekává, že se jí podaří oživit prodej potraviny, který již dlouho upadá. Firma nedávno zřídila dva automaty v Tokiu, příští měsíc plánuje zahájit prodej v Ósace a netají se cílem rozšířit do pěti let počet provozoven na rovnou stovku.

Dle prezidenta společnosti Hideki Tokora mnoho velkých supermarketů kvůli obavám z protestů aktivistů bojujících proti konzumaci velryb, velrybí maso nabízet nechtějí. Mnoho lidí však prý velryby jíst chce, ale nemá si je kde koupit. Právě proto přišel s myšlenkou nabídky velrybího masa v prodejních automatech, jehož prodejní cena je od 1 000 – 3 000 jenů (cca 170 – 520 Kč).

Ačkoliv japonská vláda tvrdí, že konzumace velryb je cennou součástí japonské kultury, jejich roční spotřeba dosáhla vrcholu na počátku 60. let 20. století, kdy v roce 1962 činila 233 tis tun. Od té doby neustále klesá, protože se staly cenově dostupné jiné zdroje bílkovin. Podle oficiálních údajů činila spotřeba velrybího masa v Japonsku v roce 2021 pouhých 1 000 tun ve srovnání např s 2,6 milionů tun kuřecího a 1,27 milionů tun hovězího masa.

Mezinárodní velrybářská komise (IWC), která dohlíží na ochranu velryb, zakázala komerční lov velryb v roce 1986 poté, co se některé druhy blížily vyhynutí. Japonsko však pokračovalo v lovu velryb pro výzkumné účely. V roce 2019 vystoupilo z IWC a obnovilo komerční lov velryb. Zastánci konzumace velrybího masa poukazují na jeho vysoký obsah bílkovin a nízkou uhlíkovou stopu ve srovnání s jinými druhy masa.

Zdroj: The Asahi Shinbun