VIETNAM

Luboš Marek, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji,

tel.: +84 904 099 562, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. / Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vietnam se zařadil mezi celosvětově největší dovozce jablek

Mnohé asi překvapí, že tropická a úrodná země, jakou je Vietnam, se již v roce 2020 stala jedním z největších světových importérů jablek. Po jablkách jsou nejvíce dováženým ovocem hrozny (během r. 2022 za téměř 200 mil. USD se 78% meziročním růstem). Kromě jablek a hroznů jsou supermarkety plné i dalšího „exotického“ ovoce jako jsou třešně, jahody, hrušky aj. Významnou roli ve spotřebě luxusního ovoce hraje i vietnamská kultura a tradice.

Objemem dovozu jablek v řádu statisíců tun ročně Vietnam předčil např. mnohem lidnatější Indii a je mezi pěti největšími světovými importéry (spolu s Egyptem, Velkou Británií, Německem a Ruskem). Vzhledem k vyšší cenové hladině jablek je Vietnam z ekonomického pohledu dokonce třetím největším trhem s jablky na světě po Německu a Rusku. A vzhledem k současné geopolitické situaci se Vietnam může lehce stát největším světovým importérem jablek.

Během pěti let vzrostl objem dovozu jablek do Vietnamu dle dostupných statistik více než sedmkrát a v roce 2021 představoval import jablek do Vietnamu téměř půl miliardy USD při objemu asi 265 000 tun. V covidovém roce 2021 se dovezlo nejvíce jablek z Číny (65 %), dále z Nového Zélandu (20 %) a z USA (11 %). V roce 2022 byl robustní nárůst importu jablek o dalších 46 % a zdá se, že rostoucí trend bude pokračovat i nadále.

Kromě ovoce se do Vietnamu ve velkém dováží také zelenina. Nejvíce česnek, mrkev a brambory. Významnou importní položkou jsou také houby.