ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob. +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Čínské HDP v roce 2022 vzrostlo o 3 %

V úterý 17. ledna zveřejnil Čínský statistický úřad hlavní ekonomické ukazatele za rok 2022. HDP meziročně vzrostlo o 3 %, čímž sice překonalo očekávání mnohých zahraničních pozorovatelů, ale přesto se stále jedná o druhé nejnižší tempo růstu za posledních téměř padesát let. Nižší růst byl zaznamenán pouze za první pandemický rok 2020. Růst HDP v minulém roce také nedosáhl vládou cílené úrovně 5,5 %. Nejnižší meziroční růst byl vykázán za druhé a čtvrté čtvrtletí roku. Zatímco druhé čtvrtletí poznamenal několikaměsíční lockdown Šanghaje, ve čtvrtém čtvrtletí to bylo prosincové rozvolnění politiky nulové tolerance covid-19 a s tím související vlna nákazy.

V letošním roce by již neměly proticovidové restrikce stát v cestě osobním setkáním, návštěvám restaurací a jiných podniků. Analytická firma Fitch Solutions tedy očekává, že dojde ke zvýšení čínské poptávky po prémiových potravinách. Zároveň však poukazují na to, že covid-19 může i díky vyššímu průměrnému věku ve venkovských oblastech více dopadnout na tamější obyvatelstvo, což může negativně ovlivnit čínskou zemědělskou produkci a vést k vyššímu dovozu komodit. S tím jak Čína 22. ledna oslaví nový lunární rok a miliony lidí se dávají do pohybu, aby navštívili své rodiny, hrozí, že počty nakažených ve venkovských oblastech prudce vzrostou.

Dalším zveřejněným statistickým údajem, který stojí za pozornost, je první zaznamenaný pokles čínské populace za posledních šedesát let. Celkový počet obyvatel Číny v roce 2022 klesl o 850 tisíc na 1,411 mld. Počet obyvatel starších 60 let dosáhl 280 milionů, 19,8 % celkové populace, občané starší 65 let potom představují 14,9 % populace. Rychlé stárnutí populace se může jednak projevit úbytkem pracovních sil v zemědělství, na druhou stranu povede i ke změnám ve struktuře spotřeby. Starší obyvatelstvo bude mít zájem o potraviny se zdravotními benefity, což i mladší generace vnímá jako vhodný dárek rodičům