Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V Dubaji probíhá druhý ročník veletrhu zaměřeného na kávu

Mezinárodní asociace kávových specialit, která má pobočku i ve Spojených arabských emirátech, pořádá druhý ročník veletrhu World of Coffee v prostorách dubajského výstaviště. Letošní třídenní slavnost pro nadšence a milovníky kávy dokazuje, že specializované veletrhy mají v Dubaji výborný potenciál.

Již první ročník 2022 přilákal více jak 200 mezinárodních vystavovatelů a přes 7000 profesionálních návštěvníků. Letošní veletrh je účastí téměř dvojnásobný a zahrnuje mnoho doprovodných programů. Mezi ně patří například soutěž o nejlepšího emirátského baristu či kvalifikace na mezinárodní mistrovství. Pořadatelé odhadují, že se během letošního veletrhu, který obsadil dvě haly WTC Dubaj, představí více jak 1500 různých značek a produktů se zaměřením na kávu.

Káva má v regionu velmi silnou historii. Podle dostupných informací to byli právě Arabové, kteří již začátkem 6. století poprvé vytvořili z drcených kávových zrn nápoj. Do té doby se drť především z Etiopie jedla se směsí tuků jen jako stimulant. Již v 15. století se na území současného Jemenu zrodil rozsáhlý obchod a kultivace kávových zrn, které se velmi rychle dostaly do základů kultury na Arabském poloostrově. První kavárny na světě jsme tak mohli nalézt již v 16. století například v Mecce, Istanbulu nebo Aleppu.

Láska ke kávě v regionu zůstala a například ve Spojených arabských emirátech vypije každý dospělý v průměru dvě kávy denně (Kava & Chai survey). Z pohledu obyvatele této země mohu potvrdit, že nové kavárny rostou v zemi jako houby po dešti a čím dál více je plní místní Emiráťané, kteří zde tráví většinu svého volného času.

Zdroj: MZe ČR, Odbor zahraničně obchodní spolupráce