ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nadprodukce mléka v Číně

Čínští producenti mléka mají problém zajistit odbyt pro svou produkci a dosáhnout zisku. Za příčinu problému označuje tajemník mlékárenské asociace provincie Hebei klesající poptávku spotřebitelů a přerušení programu mléka do škol, což pramení z přísných protiepidemických opatření, které po třech letech skončily až začátkem prosince 2022. Koncem prosince byla výkupní cena syrového mléka v deseti největších produkčních centrech Číny o 4,3 % nižší než před rokem, což dále snižovalo marže producentů a mnozí dokonce končili ve ztrátě. V důsledku nízké poptávky zpracovatelé mléka omezují výrobu a přestávají obnovovat kontrakty s některými dodavateli, kteří mají následně problém udat svou produkci jinde. Někteří mléční producenti v provinciích Shandong, Hebei a Vnitřní Mongolsko museli dle novin Global Times údajně začít svou přebytečnou produkci mléka vylévat a porážet krávy, aby omezili náklady na chov a tím aspoň částečně kompenzovali své ztráty prodejem masa.

Za účelem řešení této situace připravilo oddělení zemědělství a záležitostí venkova provincie Hebei pětibodový plán. Jedním z jeho konkrétních kroků je, že mezi zpracovatele v provincii bude do 20. ledna 2023 na dotacích rozděleno 15 mil. RMB (téměř 50 mil. Kč) na zpracovávání mléka v prášek a zároveň budou ve stejnou dobu rozděleny dotace za rok 2022 ve výši 25 mil. RMB (zhruba 82 mil. Kč), od čehož se očekává navýšení odkupů syrového mléka k dalšímu zpracování.

První velká zásilka brazilské kukuřice dorazila do Číny

Čína a Brazílie uzavřely v květnu 2022 protokol pro vývoz kukuřice do Číny a v listopadu stejného roku bylo pro vývoz zaregistrováno prvních 136 brazilských podniků. První loď přepravující brazilskou kukuřici přistála v přístavu ve městě Dongguan v jihočínské provincii Guangdong v sobotu 8. ledna. Objem této zásilky činil 68 tisíc metrických tun a jejím importérem byla čínská státem vlastněná firma COFCO, největší čínský obchodník s potravinami a také jejich největší producent. Dle Generální správy cel Číny klesl v období mezi lednem a listopadem 2022 čínský import kukuřice meziročně o 26,89 % na 19,75 mil. tun. Hlavními vývozci do Číny byly USA a Ukrajina. Dovozy z USA však v tomto období klesly o 26,3 % a z Ukrajiny o 31,95 %.

Zdroj: MZe ČR, Odbor zahraničně obchodní spolupráce