ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Čína se znovu otevírá světu

Po třech letech přísného uplatňování politiky nulové tolerance covid-19 změnila Čína v prosinci minulého roku svůj postoj a došlo k jejímu zrušení. Momentálně se však Čína potýká s největší vlnou nákazy od začátku pandemie. Uvolnění protiepidemických opatření zjednoduší pohyb osob po Číně a organizaci komerčních akcí, které musely být v minulých letech rušeny či přesouvány v závislosti na vývoji epidemické situace.

Kromě toho však čínské úřady také oznámily, že od 8. ledna 2023 dojde k výraznému zmírnění restrikcí při vstupu osob do Číny. Při nástupu na let do Číny bude stačit předložit negativní PCR test absolvovaný do 48 hodin před odletem a dojde k úplnému zrušení popříletové karantény. Před odletem tedy nebude nutné žádat příslušné čínské velvyslanectví o udělení zeleného cestovního kódu. Čínské úřady také avizovaly, že budou graduálně navyšovat počty mezistátních leteckých spojení. České firmy tak podle všeho budou moci v letošním roce obnovit své cesty do Číny a začít se osobně účastnit tamějších veletrhů a prezentačních akcí.

Rozvolnění se dotkne i kontrol zboží na celnici. Od 8. ledna přestanou být prováděny testy na přítomnost koronaviru u dovážených chlazených a mražených potravin i potravin přepravovaných při standardní teplotě.