Výše investice v první etapě výstavby činila 33,5 miliardy tenge.

V regionu Almaty byl spuštěn jeden z největších závodů v Kazachstánu na výrobu a zpracování drůbežího masa. Drůbeží komplex s uzavřeným cyklem Prima Kus LLP snesl první várku vajec. Očekává se, že hotové výrobky v závodě budou přijaty v prvním čtvrtletí roku 2023.
Výstavba drůbežího komplexu začala v květnu 2021 v ujgurském okrese v regionu Almaty. Výše investic v první etapě výstavby činila 33,5 miliardy tenge, v podniku bylo vytvořeno 400 pracovních míst. Otevření exportně orientovaného podniku podpořila národní exportní společnost KazakhExport.

Výše podpory pro nástroj KazakhExport-Pojištění půjček činila 27,1 miliardy tenge. V rámci spolupráce je plánováno uspokojování poptávky domácího trhu a export drůbežích výrobků, masných polotovarů, vedlejších produktů na trhy Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Mongolska, Číny,“ uvedl Kuanysh Mukazhanov, Místopředseda představenstva KazakhExport.

Projekt je realizován ve třech fázích. V první etapě byla postavena výkrmna, 24 drůbežáren, inkubátor, úpravna, porážka a uzenářství. V tuto chvíli jsou inkubátor a výkrmny brojlerů plně připraveny k provozu.

„S realizací druhé etapy začneme v únoru 2023. Budova líhně je vybavena moderním technologickým zařízením z Nizozemska, které umožňuje inkubovat 20 milionů vajec ročně,“ uvedl akcionář Prima Kus Alexander Garber.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Kazachstán.

Zdroj: Centrum obchodní informace kapitál. www.kapital.kz