Hlavní potenciální dodavatele Izraele – Turecko, Jordánsko a Egypt – jsou méně připraveni na změnu klimatu než Izrael a nemusí účinně monitorovat environmentální a zdravotní standardy svých farmářů.

Ministerstva zemědělství a financí prosazují odstranit dovozní cla na čerstvé produkty, aby snížily ceny a pomohly tak snížit spirálovitě rostoucí životní náklady. Podle zprávy nezávislého politického centra Shoresh Institution for Socioeconomic Research vládní plán otevření trhu s ovocem a zeleninou zahraničním dovozům může krátkodobě snížit ceny, ale ohrozit dlouhodobou potravinovou bezpečnost země, protože Izrael již téměř polovinu potravin dováží (a více než polovinu, vezmeme-li v úvahu dovoz krmiv pro zvířata).

Zpráva varuje před spoléháním se na hlavní potenciální dodavatele potravin pro Izrael, kteří jsou méně připraveni na změnu klimatu než Izrael a nemusí účinně monitorovat environmentální a zdravotní standardy svých farmářů.

Připravil kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Izrael. 

Zdroj: Delegation of European Union to the State of Israel

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/povoleni-dovozu-ovoce-a-zeleniny-do-izraele-pravdepodobne-ohrozi-zabezpeceni-potravin