Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tři prosincové veletrhy skvěle uzavřely letošní arabskou sezónu

Příchod mrazivých měsíců do Evropy znamená v regionu Blízkého východu vrchol veletržní sezóny. Tento rok také dokázal, že covidové období a omezení jsou minulostí a veletrhy se mohou pořádat v plné síle. Zajímavé je, že snad nejsilnější veletržní rok byl určitě ten minulý, 2021. To bylo především díky zvládnutým pandemickým opatřením v Dubaji a zrušení většiny veletrhů napříč Evropou. Návštěvnost byla neuvěřitelná nejenom pro pořadatele, ale i pro samotné vystavovatele. Letošní rok si dovolím s porovnáním říct, že byl oproti tomu loňskému slabší, ale pořád skvělý. Možná je i pro pocit příjemnější, když výstaviště nepraská ve švech. Stejný pocit měli kolegové i na veletrzích napříč jinými sektory.

Konec roku byl jako vždy opravdu nabitý. Kromě mnoha konferencí se v regionu Blízkého východu konaly čtyři velmi zajímavé zemědělské veletrhy. I když se některé časově prolínaly, stihnul jsem alespoň tři navštívit.

Nejdříve jsem začátkem prosince prozkoumal veletrh AGEX v saúdskoarabském městě Džida. Toto obchodní přímořské město bylo obrovským překvapením. Mezinárodní pocit, autentické arabské město se starým centrem, mnohem uvolněnější prostředí, včetně mnoha žen bez zahalení, velmi kvalitní obchody a zásobení. V porovnání s hlavním městem, Rijádem, jsem byl opravdu velmi pozitivně překvapen. Co se ale týká veletrhu samotného, i přes velkou propagaci v regionu potřebuje ještě nějaký čas na rozjezd. Pořád bude lepší saúdské protějšky potkat například na Gulfoodu v Emirátech. Potenciál tu ale je, pocit návštěvníka rovněž dobrý, s rostoucí ekonomikou a plánovanými projekty Neom a Red Sea o saúdském pobřeží u Rudého moře ještě uslyšíme.

O pár dní později a 2000 km dále, v Ománském hlavním městě Maskat, proběhl poměrně známý veletrh Oman Agrofood. Pro české exportéry možná nejde o novinku, historicky tam české firmy i vystavovaly. Šlo sice o menší veletrh, ale s o to větší návštěvností místních Ománců. Kvalita veletržního centra i stánků mě opravdu překvapila a odnesl jsem si mnoho zajímavých kontaktů. Vzhledem a kvalitou bych ho přirovnal k veletrhu Agriteq v Kataru. Mezinárodní účast byla nižší, nicméně pokud firma míří přímo na Omán jako na novou destinaci pro český export, je Oman Agrofood velmi zajímavý veletrh.

Prosinec jsem uzavřel zpět v Dubaji na veletrhu Organic and Natural Expo. Šlo již o třetí ročník, kterého jsem se mohl zúčastnit. Před dvěma lety ve vrcholícím covidu jsem ve svém článku napsal, že jde o malou a bohužel trochu nezajímavou akci. Hned další ročník jsem ale musel přiznat, že se veletrh zlepšuje a má potenciál. A jak dopadl letošní ročník? Určitě velmi pozitivní překvapení. Veletrh se skvěle rozpíná, z původní velikosti půl haly, na jednu halu v roce 2021 a letos již zabral haly dvě. Rychle rostoucí veletrh s velmi jasným zaměřením na organické a zdravé produkty, který pokrývá nejen potraviny, ale také kosmetiku a obalové materiály. Pokud bude pokračovat ve stejném trendu, tak si tam už umím příští rok představit i české spokojené vystavovatele.