Včera byla ve Sbírce zákonů zveřejněna pod číslem 359/2022 novela zákona č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle a nekalých obchodních praktikách při prodeji zemědělských a potravinářských produktů (dále jen „ZVTS“). Novela nabude účinnosti 1. lednem 2023.

Novelizace zejména transponuje unijní směrnici 2019/633 o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci. Základní novinkou, která bude významná pro celý zemědělsko-potravinářský sektor, je rozšíření konceptu významné tržní síly na celý dodavatelsko-odběratelský řetězec. Doposud mohl významnou tržní silou vůči svým dodavatelům disponovat pouze obchodní řetězec, jehož roční obrat přesahoval 5 miliard korun. Zákon tak dopadal přibližně na 10 obchodních řetězců. Po novelizaci bude mít tržní sílu jakýkoliv odběratel v celém řetězci, pokud jeho obrat přesahuje 2 milion eur a současně převyšuje obrat dodavatele. Úprava tedy bude nově platit takříkajíc od farmy po vidličku. Největší prospěch by ze změny zákona měly mít malé a střední zemědělské a potravinářské podniky.

Odběratelé s významnou tržní silou nebudou moci uplatňovat vůči svým dodavatelům některé praktiky, které jsou zákonem označeny jako nekalé. Jde o jednání, které se hrubým způsobem odchyluje od správné obchodní praxe nebo je v rozporu s dobrou vírou a fair chováním, například pokud jsou smluvní závazky jednostranně ukládány jedním obchodním partnerem druhému. Silnější smluvní strana nebude moci jednostranně diktovat podmínky slabší smluvní straně a formovat obchodní vztah výhradně ve prospěch svých vlastních hospodářských zájmů. Zákon rovněž konkrétně stanovuje povinnost písemné formy všech sjednávaných smluv, upravuje některé náležitosti smluv a stanovuje třicetidenní splatnost faktur.

Autor: ÚOHS

Vydáno: 1. 12. 2022

Zdroj: https://www.uohs.cz/cs/vyznamna-trzni-sila/aktuality-z-vyznamne-trzni-sily/3463-novela-zakona-o-vyznamne-trzni-sile-byla-publikovana-ucinnost-zacina-s-pocatkem-roku-2023.html