Ministři sedmadvacítky jednali v Bruselu na Radě pro dopravu, telekomunikace a energetiku ve formátu telekomunikace, kde schválili návrh nařízení k aktu o umělé inteligenci a digitální identitě. Ministři také přijali zprávu o pokroku k aktu o datech. Jedná se o další úspěchy českého předsednictví.


Akt o datech je klíčovou horizontální legislativou pro výstavbu evropské datové ekonomiky. „Data v sobě skrývají nezměrné bohatství pro toho, kdo je umí využít. Absence jednotných pravidel pro přístup k datům a jejich využití tomu však brání a většina dat tak končí nevyužitá či v držení několika málo subjektů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Naší snahou je umožnit přístup k datům pro ty, kteří se podílejí na jejich vytváření, maximálně využít potenciál dat a podpořit tak rozvoj na datech založených inovativních produktů a služeb.“

Pro digitální témata je důležitá rovněž mezinárodní spolupráce skrze podporu strategické autonomie Evropské unie. Je tak nutné pokračovat ve spolupráci a koordinaci se stejně smýšlejícími demokratickými státy v digitální oblasti. V této souvislosti Evropská komise představila výsledky jednání Rady pro obchod a technologie EU – USA ve Washingtonu, kde došlo k výraznějšímu posunu především v oblasti umělé inteligence. Představena byla například tzv. AI Roadmap, která má podpořit rozvoj důvěryhodné AI a systému řízení rizik. Mezi důležitá digitální partnerství patří například již uzavřené s Korejskou republikou nebo plánované se Singapurem.

České předsednictví představilo výsledky workshopu na vysoké úrovni k vymáhání evropských pravidel v digitální oblasti. „Komplexní přístup k nastavení dozoru v digitální regulaci je pro úspěšnou a efektivní implementaci zásadní. Proto české předsednictví zorganizovalo jednání na vysoké úrovni, kde členské státy měly příležitost sdílet osvědčené postupy a zkušenosti mezi členskými státy a diskuse k prosazování pravidel v digitálním a datovém sektoru,“ říká náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko.  

Za on-line účasti náměstkyně ukrajinského vicepremiéra pro digitalizaci Valeriye Ionan projednali ministři a Evropská komise aktuální kroky na podporu Ukrajiny v dodávkách IT vybavení a spolupráci v oblasti digitálního vzdělávání.