Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ve Spojených arabských emirátech vzniká pole s pšenicí o rozloze 1400 ha

Začátkem tohoto měsíce vládce emirátu Sharjah symbolicky zasel první pšenici na největším poli v zemi. Masivní farma byla založena v regionu Mlehia a během letošního roku začne hospodařit na ploše 400 hektarů. Do dvou let má být rozloha zdvojnásobena a do konce roku 2025 má být dokončen plán s pokrytím 1400 hektarů. První úrodu farmáři očekávají za čtyři měsíce.

Z důvodu náročného podnebí musí být farma neustále monitorována a zavlažována. Ke snížení potřebné závlahy farmáři implementovali nejnovější technologie včetně sledování půdy v reálném čase propojeného s předpovědí počasí. Centrální počítač s umělou inteligencí bude data vyhodnocovat a řídit procesy k maximální efektivitě.

Jeho výsost šejch Dr. Sultan bin Muhammad al Qasimi, vládce emirátu Sharjah, prezentuje projekt jako další krok k potravinovému zabezpečení. Import pšenice do Spojených arabských emirátů každoročně sílí, a proto produktivní farma této velikosti může s potravinovým zabezpečením opravdu pomoci.

Jelikož jde o vlajkový projekt místní vlády, dostává samozřejmě farma nebývalou podporu. Farma může očekávat plnou státní náhradu za spotřebu energie a vody, technické konzultace a profesionální mezinárodní pomoc.

V letošním roce jde tak o další velký projekt na podporu potravinového zabezpečení. V nedávné době jsem psal např. o otevření největší hydroponické farmy na světě v Dubaji, která nese název Bustanica, s roční produkcí jednoho milionu kilogramů zeleniny. Hlavní chloubou hydroponické farmy je ušetření 95 % vody oproti klasickému pěstování.

Spojené arabské emiráty jsou také domovem největší kryté vertikální farmy na pěstování šafránu v regionu Blízkého východu. Velmi kvalitní šafrán je shodou okolností pěstován právě v emirátu Sharjah.

Hlavním problémem je samozřejmě náročnost místního podnebí. K překonání mnoha problémů, jako jsou především vysoké teploty a slanost závlahové vody, přispívá především kvalitní kultivace rostlin. Na tu se specializuje například dubajské výzkumné centrum The International Centre for Biosaline Agriculture.