SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SRBSKO – pokračuje v omezování maximálních cen základních potravin

Srbská vláda na svém zasedání 1. 12. 2022 upravila maximální možné ceny základních potravin pro koncové spotřebitele. Takto je nyní do konce února roku 2023 například omezena maximální maloobchodní cena u některých kategorií vepřového masa. U nejdražší vepřové kýty je stanovena v přepočtu z RSD na 6,39 EUR/kg, vepřová plec má maximální prodejní cenu 6,29 EUR/kg, vepřová krkovice 5,88 EUR/kg a vepřový bůček 5,62 EUR/kg. Je omezena také cena mouky typu T – 400 (v přepočtu cca 0,72 EUR/kg) a T – 500 (cca 0,67 EUR/kg) a cena cukru krystal v balení jeden kilogram (cca 0,98 EUR/kg). U cukru jsou omezeny i výrobní ceny a velkoobchod má stanoveno, že cukr v balení 1 kg, 5 kg a 10 kg musí dodat do maloobchodní sítě do 15 dnů od jeho nákupu od výrobců. Nově byla také stanovena maximální výrobní cena a maloobchodní cena neporcovaného kuřecího masa (celé kuře), která nesmí přesáhnout 2,72 EUR/kg. Z omezení bylo vyjmuto UHT mléko, jehož cenové omezení se částečně podílelo na nedostatku mléka na srbském trhu. V rámci stabilizace trhu a jeho zásobování musely být následně zrušeny maximální ceny mléka a na srbský trh se na vykrytí poptávky dovezlo UHT mléko ze zahraničí, především z Polska a České republiky (Mlékárna Kunín). Na stejném zasedání vláda umožnila do 31. 1. 2023 i vývoz dřevěných pelet, a to na základě vývozní kvóty 24 000 tun. Vývoz surového dřeva je i nadále zakázán.

SRBSKO – srbská slivovice zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO

V těchto dnech byla na jednání mezivládního výboru UNESCO v marockém Rabatu na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO zapsána srbská slivovice. Výroba ovocné pálenky („rakije“) má v Srbsku staletou tradici a nejvíce je zastoupena právě slivovice. Podle údajů srbského Ministerstva zemědělství se v loňském roce oficiálně vyrobilo 26,1 miliónu litrů ovocné pálenky. Protože je však v Srbsku povoleno i tradiční domácí pálení, odhaduje se, že v loňském roce bylo v Srbsku vyrobeno celkem kolem 50 miliónu litrů ovocných destilátů. V letošním roce byla v Srbsku dobrá úroda švestek a očekává se, že produkce slivovice bude oproti loňskému roku o cca 15 % vyšší.  Srbsko navíc tento druh zpracování ovoce podporuje a stát přispívá na vybudování nových destilerií až do 60 % pořizovací ceny vybavení na výrobu. Většina vyrobené „rakije“ se spotřebuje v samotném Srbsku, ale roste také vývoz do zahraničí – především do Chorvatska, Německa, Černé Hory, USA a Bosny a Hercegoviny.  Švestkový destilát se ze Srbska vyváží také do České republiky, kde se zpravidla používá k dalšímu zpracování. V loňském roce se ze Srbska do České republiky dovezlo 60 tun destilátu za 8,4 miliónů Kč, v letošním roce se za prvních devět měsíců dovezlo již 72 tun destilátu za 8,6 miliónů Kč.