Kyselina α-linolenová patří mezi esenciální mastné kyseliny. Je převážně obsažena v semenech rostlin a olejích z nich získaných. Někdy se jako zdroj kyseliny α-linolenové prezentují i ořechy, jsou to však v podstatě jen ořechy vlašské. Výzkum vlivu konzumace omega 3 mastných kyselin se v minulosti soustředil hlavně na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), které se vyskytují převážně v rybách. Kyselina α-linolenová bývala z hlediska zájmu vědců spíše upozaděna. Mastné kyseliny EPA a DHA mají v organismu nezastupitelnou roli. Vznikají v něm přeměnou kyseliny α-linolenové. Tato konverze je však omezena v případě kyseliny EPA (hlavně u mužů) a velmi omezena, co se týče DHA. Ve společnosti roste počet veganů a osob odmítajících jíst ryby i z jiných důvodů. Logicky vzrůstá zájem o výzkum zdravotních účinků konzumace kyseliny α-linolenové. Časopis Advances in Nutrition publikoval v roce 2022 přehledovou studii, která se podrobněji zabývala významem kyseliny α-linolenové odděleně od omega 3 polynenasycených mastných kyselin s prodlouženým řetězcem (EPA a DHA).

Co ukazují výsledky studií?

Přibývají důkazy o prospěšnosti konzumace kyseliny α-linolenové na kardiovaskulární onemocnění, snižování hladiny aterogenních lipidů a lipoproteinů v krvi, krevní tlak, zánětlivé projevy a kognitivní funkce. Nicméně míra důkazů závisí na designu jednotlivých studií, způsobu a množství konzumace kyseliny α-linolenové, době její konzumace, celkovém složení stravy a výběru účastníků studií. 

Ohledně kardiovaskulárních onemocnění existují z epidemiologických i randomizovaných klinických studií důkazy o prospěšnosti konzumace kyseliny α-linolenové při jejím vyšším příjmu (> 2 g/den; 0,6-1 % z celkového příjmu energie). Výsledky studií rovněž poukazují na určité výhody konzumace kyseliny α-linolenové při nízkém příjmu omega 3 polynenasycených mastných kyselin s prodlouženým řetězcem (EPA a DHA) a rovněž při souběžně vysokém příjmu kyseliny α-linolenové a omega 3 polynenasycených mastných kyselin s prodlouženým řetězcem (EPA a DHA).  Tyto závěry si zaslouží další studium, které by objasnilo více v detailu roli, jakou hraje kyselina α-linolenová v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Ohledně pozitivního vlivu konzumace kyseliny α-linolenové na diabetes 2. typu, metabolický syndrom a obezitu důkazy nejsou jednoznačné. Vedle toho existují některé nové zajímavé poznatky, které naznačují přínos kyseliny α-linolenové na kognitivní funkce. Další výzkum v této oblasti bude rovněž ještě potřebný, než bude možné vyvodit průkazné závěry.

Z jakých zdrojů je možno kyselinu α-linolenovou získat?

Kyselina α-linolenová je významně obsažena v některých potravinách jako jsou např. vlašské ořechy nebo lněná semena. Lněná semena musí být před konzumací nadrcena, aby mohla být kyselina α-linolenová organismem využita. Dobrým a jedním z nejlepších zdrojů kyseliny α-linolenové je řepkový olej vzhledem k jeho dostupnosti a univerzálnímu použití v domácnostech. Vysoký obsah kyseliny α-linolenové je ve lněném oleji, který je však velmi náchylný k oxidacím, což limituje jeho použití v kuchyni. Významný obsah je i v sójovém oleji, který však na našem trhu není významněji zastoupen. Existují i některé netradiční oleje s nutričně významným obsahem kyseliny α-linolenové jako např. olej konopný, z chia semen, hadincový, olejničkový či lničkový. Více informací o olejích a tucích a jejich složení lze získat v brožuře Vyznejte se v tucích a olejích.  

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1125