VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Britští producenti varují před možným nedostatkem vajec

Britští producenti varují před možným nedostatkem vajec ve Velké Británii, protože bojují s nejistotou spojenou s ptačí chřipkou a zvyšujícími se náklady, v důsledku čehož někteří snižují velikost hejn nebo zcela opouštějí odvětví.

Třetina britských farmářů, kteří se zúčastnili průzkumu obchodní organizace British Free Range Egg Producers Association (BFREPA), uvedla, že snížili počet slepic na svých farmách kvůli cenám vajec, při kterých nebyli schopni pokrýt své náklady. Přibližně 165 farmářů dodalo, že dočasně nebo trvale ukončili produkci.

Podle BFREPA se průměrné ceny vajec ve Velké Británii zvýšily o 45 pencí/12 ks, avšak pouze čtvrtina z této částky, tj. 9 až 10 pencí, připadla zemědělcům, což nestačí na pokrytí vyšších nákladů. V důsledku toho byli zákazníci řetězců Lidl, Sainsbury's a Aldi v Británii upozorněni na nebezpečí nedostatku vajec, přičemž někteří tamější zákazníci tvrdí, že si v obchodech nemohli vejce koupit „celé týdny“.

Britská rada pro vaječný průmysl očekává, že se počet slepic opět zvýší, jakmile se tlak na náklady zmírní. Rada ve svém prohlášení uvedla: „Mezi problémy patří úbytek slepic v důsledku ptačí chřipky a růst výrobních nákladů, což znamená, že se výrobci snaží dosáhnout zisku snížením počtu slepic. Dalšími faktory složité situace jsou například přechod maloobchodníků na prodej vajec z neklecových chovů a silná poptávka spotřebitelů.“

Naopak někteří chovatelé slepic popírají tvrzení, že k nedostatku vajec dochází kvůli ptačí chřipce, a uvádí, že maloobchodníci zvyšují ceny pro zákazníky, ale neplatí zemědělcům dost na to, aby mohli v produkci vajec pokračovat.

Zdroj