Ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) končí ve funkci, které se ujímá vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), prezidentem republiky pověřený řízením rezortu. Za zhruba deset a půl měsíce se ministryni podařilo nastartovat programy podpory pro domácnosti a obce za miliardy korun, úspěšně vést české předsednictví EU v oblasti životního prostředí nebo dotáhnout zákon o jednorázových plastech do praxe. Desítky miliard korun poskytnou na rozvoj ekonomiky a ochrany životního prostředí Operační programy Životní prostředí a Spravedlivá transformace.

„Bylo to hektické období. Musela jsem řešit nejen dědictví, které zbylo po předchozí vládě, jako například dohodu s Polskem ve věci dolu Turów nebo chybějící legislativu u plastů, ale také vytvořit silný tým na přípravu českého předsednictví EU v oblasti životního prostředí. Kromě běžné agendy nás stíhala jedna krize za druhou. Velký dopad na naše plány měla ruská agrese na Ukrajinu, která akcelerovala požadavky na proměnu naší ekonomiky na nízkouhlíkovou a nezávislou na fosilních palivech. Ničivý požár v Národním parku České Švýcarsko zase prověřoval naši připravenost na klimatickou změnu a s ní související lesní požáry. Za svůj velký úspěch pak považuji, že se podařilo připravit návrh ústavní ochrany vody a půdy, který je současné době v mezirezortním připomínkovém řízení. Můj rezort ukázkově spolupracoval s Ministerstvem zemědělství, třeba na Společné zemědělské politice.Velká řada věcí se v tom krátkém čase podařila, a to hlavně díky lidem z celého rezortu, kteří pro životní prostředí dělají maximum. Za to chci všem poděkovat,“ říká odcházející ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Během letošního roku otevřelo ministerstvo kotlíkové dotace pro domácnosti za pět miliard korun. Obrovsky vzrostl zájem o program Nová zelená úsporám, který se meziročně zvýšil na pětinásobek. Ministryně Hubáčková prosadila jeho novinku – podprogram NZÚ Light na rychlá opatření domácností pro úsporu energií. Modernizační fond nabídne 30 miliard korun na výstavbu fotovoltaických elektráren v menších obcích nebo na modernizaci veřejného osvětlení. Obce a kraje dostaly také 600 milionů na nákup elektromobilů a aut na vodík z Národního plánu obnovy do konce roku 2023.

Z Operačního programu Životní prostředí jdou příspěvky na nové čistírny odpadních vod, výstavbu vodovodů, kanalizace a úpraven pitné vody. Jen na tato technická opatření nabízíme nyní obcím 14 miliard korun. Další více než tři miliardy korun nabízí program na výstavbu energeticky úsporných veřejných budov, výměnu zdrojů vytápění a instalaci fotovoltaických a solárních systémů, stejně jako na zlepšení energetické účinnosti gastro provozů a prádelen v sektoru školství, zdravotnictví a v sociálních službách. Z Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST), který schválila Evropská komise v září zamíří dalších 40 miliard finanční prostředky zamíří do transformačních projektů v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Ministryně sestavila vysoce kvalitní tým pro české předsednictví v Radě EU, pod jehož vedením proběhlo neformální zasedání evropských ministrů životního prostředí v Praze. Zasedání se zúčastnil také první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který s ministry diskutoval o ochraně klimatu a postoji EU pro listopadovou klimatickou konferenci OSN v Egyptě. MŽP zde také podepsalo memorandum o spolupráci s Ukrajinou, které kromě jiného řeší nápravu dopadů války na ukrajinskou přírodu. Na říjnové evropské Radě pro životní prostředí v Lucemburku díky úspěchům předsednického týmu vedeného ministryní Hubáčkovou se členským státům podařilo sjednotit svou pozici na letošní vrcholné světové summity v oblasti ochrany klimatu (Šarm aš-Šajch), ochrany biodiverzity (Montreal) a boje s plasty (Uruguay), kam díky tomu pojede Evropa jako jejich lídr. Nejčerstvějším úspěchem českého předsednictví v oblasti životního prostředí je schválení jednoho z nejkontroverznějších legislativních návrhů týkajícího se od r. 2035 norem CO2 pro osobní automobily a dodávky jako prvního předpisu z Fit for 55, na němž se členské státy a Parlament na konci října dohodly.

„Jsem velmi ráda, že vláda schválila návrh zákona o Jednotném environmentálním stanovisku připravený za mého vedení MŽP, který zjednoduší stavební řízení. Podařilo se také prosadit do legislativy zákon zakazující jednorázové plasty v České republice, začal proces vyhlašování Národního parku Křivoklátsko a zákon o „Ústavní ochraně vody a půdy“ je v mezirezortním řízení. Věřím, že můj nástupce bude v mnou započaté cestě pokračovat a přeji mu hodně energie a úspěchů,“ uzavírá Hubáčková.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.