Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Emiráty si chválí zavedení spotřební daně

Spojené arabské emiráty slaví pětileté výročí zavedení spotřební daně na nezdravé produkty. Hlavním cílem zavedení byla ochrana obyvatel této země, která se řadí do nevyšších pater v problematice obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Neméně důležitý je také obrovský výnos z těchto produktů do státní pokladny.

Každý rok místní vláda přidává další informativní kampaně o potřebě zdravějšího životního stylu a důsledcích sedavého způsobu života. Jelikož se ale čísla osob s nadváhou nesnižují, rozhodly se v roce 2017 SAE přidat k již zavedené spotřební dani na alkohol také další produkty. Prvními vlaštovkami byly sycené nápoje, energetické nápoje a tabákové výrobky. V roce 2019 se spotřební daň rozšířila i na slazené nápoje a produkty na jejich přípravu. V současné době tak importér platí daň ve výši 50 % z prodejní ceny slazených, alkoholických nebo sycených nápojů a dokonce 100 % z ceny energetických nápojů a tabákových výrobků.

Ano, čtete to správně. Spotřební daň se platí z prodejní ceny koncovému zákazníkovi. Nejedná se tedy o cenu importní, ale o daň vypočítanou z finální ceny, za kterou bude produkt nabízen v regálech.

Asi není nijak překvapující, že si místní vláda zavedení daně velmi pochvaluje. Na oslavu pětiletého výročí vydalo tiskové oddělení Státního daňového úřadu následující prohlášení:
„Od zavedení programu v roce 2017 bylo přihlášeno 3 078 produktů spadajících pod nová daňová opatření a do poloviny roku 2020 vzrostlo toto číslo na neuvěřitelných 30 834.“

Generální ředitel tohoto úřadu Khalid Ali Al Bustani konstatoval, že již po 3 letech od implementace byly znát pozitivní změny v prodejích slazených a energetických nápojů. Došlo k rozšíření portfolia firem o neslazené a zdravější alternativy a tím i ke zlepšení zdraví místních obyvatel.

Kromě speciálního programu pro nahlášení nelegálního obcházení této daně úřad osobně kontroluje zaregistrované podniky a importéry. V roce 2021 proběhlo na území Emirátů téměř 20 000 kontrol.