ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Čína v boji proti nadměrným obalovým materiálům

Nadužívání obalových materiálů vyhodnotila čínská vláda jako problém, který je nutné efektivně vyřešit, aby bylo dosaženo cílů jejich zelené transformace. První kroky byly podniknuty již v roce 2021, tenkrát se však týkal pouze produktů, u kterých byl tento problém nejprominentnější. Jednalo se o speciální potraviny související s tradičními čínskými svátky, jako jsou například měsíční koláčky či rýžové knedlíčky cung-c‘ (粽子, zongzi). Kvůli významu svátků, ke kterým se pojí, se často prodávají v luxusních dárkových baleních, přičemž v jejich vnitřku lze nalézt další obalové vrstvy, přihrádky a samostatně balený bývá i každý kus samotné potraviny.

Nyní se pozornost přesunula i k dalším kategoriím potravin a také kosmetice. Z potravin
se budou přísnější pravidla pro množství obalových materiálů týkat zejména čerstvého ovoce          a zeleniny, funkčních potravin, ale i produktů prodávaných prostřednictvím e-commerce              a rozvážených jídel. K řešení problematiky obalových materiálů bude věnována větší podpora rozvoji recyklace a relevantní infrastruktury, klíčové budou i nové technologie a postupy umožňující efektivnější využívání zdrojů. Ve výsledku by mělo dojít k úspoře ve fázích výroby, prodeje i distribuce.

V současné fázi čínská Státní rada zaúkolovala Ministerstvo průmyslu a informačních technologií, Ministerstvo zemědělství a záležitostí venkova, Ministerstvo obchodu, Státní správu pro regulaci trhu, Národní rozvojovou a reformní komisi a Státní poštovní úřad,
aby společně připravili plán implementace s přihlédnutím k jejich odpovídajícím kompetencím.