Na začátku října se konala podnikatelská minimise českých výrobců a dodavatelů pekárenských strojů, výrobních linek a technologií do Gruzie. Akci iniciovala, připravila a zorganizovala zahraniční kancelář CzechTrade v Tbilisi s podporou zastupitelského úřadu ČR v Tbilisi.

 

České společnosti J4, Liberecké strojírny a Revent se v průběhu tří dnů setkávaly s téměř všemi hlavními producenty pekařských výrobků z celé Gruzie. Jejich hlavní prezentace se odehrála v reprezentačních prostorách zastupitelského úřadu a zúčastnilo se jí 43 zástupců místních podnikatelských subjektů a sdružení. Zájem o setkání s českými dodavateli technologií byl skutečně velký. Svědčí o tom i individuální jednání, která následovala bezprostředně po prezentacích.

Účastníci české delegace zhodnotili akci jako velmi přínosnou. V průběhu krátkého časového úseku si udělali komplexní obrázek o reálné situaci v oboru a především, jaké jsou reálné, aktuální obchodní možnosti v Gruzii.

Gruzie je pro dodavatele pekárenských technologií velmi perspektivní. S roční spotřebou 127 kg mouky na osobu patří k největším konzumentům na světě a tomu také odpovídá výrobní základna. Pekárenství je tedy jedním z nejrozšířenějších potravinářských odvětví v zemi. Kromě velkých pekárenských provozů pracují v zemi desítky malých a středních pekáren a menších cukrárenských provozoven.

Mnohé lokální pekárny jsou v perfektním stavu, ale jsou i takové, které čekají na komplexní nebo částečnou modernizaci. Dále se připravují nové projekty a právě sem cílila naše podnikatelská minimise. Je skvělé, že zástupci českých firem odlétaly po třech dnech strávených v Gruzii s pocitem dobře odvedené práce a s rozjednanými novými projekty. Přejeme mnoho úspěchů při dalších jednání.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Gruzie.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/gruzie-ma-zajem-o-ceske-pekarenske-technologie-potvrdila-to-mise-tuzemskych-vyrobcu-pekaresnkych-technologii