Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Emirát Abú Dhabí zavádí nová pravidla pro prodej alkoholu

Regulační pravidla pro prodej a distribuci alkoholu v Abú Dhabí se mění. Každý podnik v tomto oboru má 6 měsíců na jejich splnění. Většina pravidel se zaměřuje na složení, přidávané látky a informace na etiketách jednotlivých druhů alkoholu. Dokument s nařízením byl zaslán všem podnikatelům a firmám 6. října 2022.

Mezi nové podmínky pro destiláty patří, že etylalkohol a destiláty musí být čistě přírodního původu a nesmí obsahovat stopy zbytkových pesticidů. Samozřejmostí je splnění zdravotní nezávadnosti dle místních pravidel, produkty nesmí vykazovat žádné známky metanolu nebo např. musí splňovat podmínku minimálního množství alkoholu 0,5 %.

Co se vína týče, jsou tu například nové limity pro obsah těžkých kovů, omezení hranic kyselosti anebo nutnost nepřítomnosti umělých barviv. Umělá barviva jsou nyní zakázána i v pivech, kde je jedinou výjimkou karamel.

Další úpravy se týkají především distributorů a zaměřují se na skladování a přepravu alkoholických nápojů. Ty se nesmí uchovávat v neadekvátních obalech a na teplých slunných místech, byla revidována teplota těchto skladů a také transport ke koncovým zákazníkům.

Drobné změny se zaměřují i na etikety. Ty musí obsahovat jméno produktu, zemi původu, expiraci (pokud se nejedná o produkty bez ní), jména a informace o výrobci a distributorech, procenta alkoholu, objem nápoje a další. Všechny údaje musí být v arabském nebo anglickém jazyce.

Pro více informací nebo zaslání originálního dokumentu mě neváhejte kontaktovat.