Hlavním trendem posledních let byl v britském pivařství razantní nárůst popularity speciálních (craftových) typů piv, jako například IPA, stout, APA a mnoho dalších.

Tradiční euro ležáky produkované globálními hráči, jako jsou AB InBev, Asahi, Carlsberg, nebo Heineken, si své zákazníky sice uchovaly, nicméně i zde byl znatelný odliv k zajímavějším verzím nejoblíbenějšího britského nápoje. Nyní zažívají ležáky renesanci, avšak v jiné podobě, než tomu bylo doposud. 

Lidé se mi doslova omlouvali, že si ho tady objednali," říká Jake Doherty, manažer cheltenhamského podniku Bath Road Beers, o pijácích ležáků v jeho pivním obchodě a baru. Zdá se, že stigma pijáka ležáku je bohužel stále živé. Je pravda, že s příchodem hnutí řemeslného piva se ležák dostal do pozadí ve srovnání se svými více chmelenými a méně komerčními příbuznými.

Podle společnosti Mintel, která se zabývá průzkumem trhu, v roce 2015 pilo ležák pouze 49 % Britů, zatímco o rok dříve to bylo 54 %. V minulosti se o drtivou většinu prodaných ležáků postaraly globální komerční značky, jako třeba Carling, Heineken a Stella Artois, které si Britové během let velmi oblíbili, a byly k nalezení téměř v každém podniku.

V posledních letech se však preference konzumentů začaly otáčet směrem k menším a méně komerčním značkám. Tento proces započal právě s nástupem dříve atypických druhů piv, převážně typu Ale, které velmi často kladou menší nároky na produkci a technologii použitou při výrobě a poskytují takřka nekonečné množství variací a chutí.

V současné vlně takzvané craftové revoluce se dostal ke slovu také ležák a s upevňující pozicí domácích značek Camden Hells, Fourpure nebo Thornbridge Lukas se zvyšuje také popularita alternativních ležáků z menších pivovarů. S rostoucí oblibou řemeslného piva hledá stále více výrobců inspiraci pro ležáky v Evropě, která je tradičním domovem tohoto pivního stylu.

Právě z nástupu nového trendu craftových ležáků mohou do velké míry benefitovat řemeslné pivovary z Česka, kde má produkce prémiových ležáků tradici sahající hluboko do historie. Zatímco o českém pivu není ve Velké Británii rozšířené podvědomí do takové míry, jako je tomu u belgických, či německých piv, česká piva mohou rozhodně zaujmout svou nadstandardní kvalitou a poctivým procesem výroby. Řada malých českých pivovarů do Velké Británie již delší dobu úspěšně exportuje, a to i za přispění kanceláře CzechTrade Spojené království. 

Zdroj: The Morning Advertiser

Zpracoval tým zahraniční kanceláře CzechTrade Spojené království.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/remeslne-lezaky-dobyvaji-britsky-pivni-trh-z-noveho-trendu-mohou-tezit-i-mensi-ceske-pivovary