Praha 14. října (ČTK) - Úroda základních obilovin bude letos v Česku o 4,7 procenta vyšší než loni. Zemědělci jich sklidí 7,563 milionu tun. Více bude také řepky, její úroda vzrostla téměř o 13 procent na 1,156 milionu tun. Nižší bude naopak úroda brambor, cukrovky, máku nebo kukuřice. Vyplývá to ze třetího odhadu sklizně k 15. září, který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Celková sklizeň obilovin, tedy včetně kukuřice, bude podobná jako v loňském roce. Dosáhne 8,167 milionu tun, což převyšuje pětiletý průměr o pět procent. "Díky rozšíření osevních ploch se sklidilo více základních obilovin, naopak kukuřice bude méně," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Radek Matějka. Kukuřice na zrno zemědělci sklidili 604.000 tun, meziročně bezmála o 39 procent méně.

"Podobně jako v předchozích letech je produkce obilí řádově o třetinu vyšší než jeho dlouhodobá domácí spotřeba," podotkl Matějka. Pšenice zemědělci sklidili podle odhadu téměř pět milionů tun, o 4,5 procenta více než loni. Úroda ječmene vzrostla bezmála o sedm procent na 1,870 milionu tun. Více bude i tritikále, tohoto křížence pšenice a žita se sklidí téměř 215.000 tun. Naopak klesne produkce ovsa a mírně i žita.

Meziročně nižší je očekávaná úroda okopanin. "Letošní sklizeň brambor komplikuje deštivé počasí. Úroda bude ve srovnání s loňským rokem asi o devět procent nižší. Důvodem je úbytek ploch i nižší hektarový výnos způsobený suchým počasím v průběhu vegetace," uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. Brambor tak zemědělci letos sklidili podle odhadů asi 614.000 tun. Produkce cukrovky pak klesla o 11,2 procenta na 3,682 milionu tun.

V důsledku výrazného rozšíření osevních ploch vzroste úroda sóji a slunečnice. U sóji to bude nárůst téměř o 28 procent na 66.000 tun, v případě slunečnice zhruba o devět procent na 57.000 tun. Naproti tomu máku se kvůli propadu osevních ploch sklidí asi o třetinu méně než loni, produkce dosáhne 21.000 tun.

mtj rot