Start-up Ocean Arks Tech přišel s řešením, které umožňuje udržitelný chov ryb jako jsou lososi, mořské štiky či tuňáci na otevřeném moři. Pomáhá umělá inteligence i sítě s příměsí mědi.

Společnost, která byla založena roku 2017, nyní bude reprezentovat chilskou start-upovou scénu v mezinárodním akcelerátoru MassChallenge v americkém Bostonu na události, která se uskuteční v říjnu. Pro reprezentaci byla vybrána v celostátní soutěži zástupci vládních organizací ProChile a Corfo. 

Inovace, která získala patent už v roce 2018, nabízí oproti standardními způsobu chovu ryb u pobřeží především výhodu v podobě zamezení degradace mořského dna a také snížení nemocnosti a úmrtnosti ryb i potřeby užívání antibiotik. Plánovaná kapacita produkce sádek je 4000-5000 metrických tun; navíc s nižšími náklady než u sádek pevninských, pobřežních i těch již existujících na otevřeném moři. Došlo by také k odlehčení náporu na pobřežní zóny, které jsou v mnoha oblastech průmyslem již přetížené. 

Řešení od Ocean Arks Tech tak umožňuje přesunout veškerou chovnou činnost na otevřené moře, daleko od pevniny, a tím se vyhnout dopadům globálního oteplování, které snižují kvalitu vod a tím i výsledného produktu. Mezi nejvýznamnější doprovodné jevy degradace pobřežních vod mající vliv na sádky ryb patří červené přílivy a další formy bujení řas, růst teploty vody či snižování obsahu kyslíku v ní. 

Firma zamýšlejí poskytnout technologii, know-how a práva na užití licencí partnerům, kteří by nápad převedli do praxe a plovoucí sádky by postavili a provozovali. V alianci vystupuje s Coppernet Chile, která do projektu dodává sítě s příměsí mědi. Prvním jejich klientem je londýnská Ocean Sovereign, pilotní projekt by měl být uveden do provozu už v příštím roce. 

Kancelář CzechTrade Chile je připravena aktivně pomoci českým podnikatelům, kteří mají zájem o rozvíjení svých aktivit na chilském trhu.

Zdroj: Diario Financiero
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Chile.

Zdroj: CzechTrade