Po dokončení celého projektu do roku 2025 bude jako strategická rezerva schopna pojmout až 6 miliard imperiálních galonů vody.

Dubajský úřad pro elektřinu a vodu (Dewa) dokončil výstavbu první etapy projektu akumulace a obnovy vodonosné vrstvy ASR - Aquifer Storage and Recovery) pro odsolenou vodu. Spustil tím další fázi provozu a testování. Po dokončení bude celý projekt schopen uskladnit až 6 miliard imperiálních galonů vody (27,3 mil. kubických metrů), což z něj učiní největší ASR svého druhu na světě. Voda bude v daných vrstvách kdykoliv k dispozici a v případě nouze nahnána do vodního řádu města.

Emirát tak bude mít zajištěn další zdroj strategické rezervy pitné vody na období přibližně 90 dní. Zároveň uskladnění vody v podzemí, bude zajištěna její kvalita. Projekt ASR využívá čistou solární energii k odsolování mořské vody pomocí nejmodernějších technologií reverzní osmózy (RO). Přebytečná voda je skladována ve vodonosných vrstvách a v případě potřeby čerpána zpět do vodovodní sítě.

Náklady na tento inovativní integrovaný model jsou nižší než náklady na tradiční nádrže a představují udržitelné, ekologické a ekonomické řešení. Saeed Mohammed Al Tayer, generální ředitel společnosti Dewa, uvedl, že nový projekt podporuje snahu poskytovatele veřejných služeb zvýšit kapacitu zásobníků v Dubaji tak, aby v roce 2025 dosáhla 7212 milionů metrů krychlových oproti současné kapacitě 822 milionů metrů krychlových.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Spojené arabské emiráty.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/dubaj-ma-novou-obri-vodni-nadrz-obyvatelum-zajisti-vodu-az-na-90-dni