Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Investice ze SAE stále častěji míří do potravinářských firem

Emirátské investiční společnosti našly zájem ve světových zemědělských a potravinářských firmách. Pokračuje tak trend, který začal již během pandemie a od té doby sílí. Jelikož v čele téměř všech hlavních investičních firem je někdo z vládnoucí emirátské rodiny, dá se předpokládat, že jde o plnění celonárodní strategie.

Nejnovější zprávou je nabídka IHC, giganta pod správou královské rodiny, na odkoupení 30% podílu kolumbijské společnosti Grupo Nutresa. Z pohledu IHC jde o zaměření na úplně nová teritoria a obory, jako jsou právě potraviny a zemědělství. V letošním roce také investovali většinu svých aktivit do obnovitelných zdrojů energií. Grupo Nutresa není v oboru žádný nováček, hodnota firmy se nyní pohybuje kolem 4 miliard USD a vlastní 70 značek distribuovaných ve více než 60 zemích.

Jak bylo řečeno, nejde v poslední době o ojedinělé zaměření. Investiční společnosti se sídlem v emirátském hlavním městě Abú Dhabí investují v potravinářství do celé škály odvětví. Před nedávnem šlo například o akvizici státního fondu ADQ, který koupil podíl agropodniku Louis Dreyfuss a přidal většinový podíl v ovocnářské firmě Unifrutti. Dalším případem může být nejnovější přírůstek do portfolia Mubadala Capital, která se zaměřila na K-Mac Enterprises, druhý největší provozovatel fastfoodových restaurací v USA.

Dalších příkladů je mnoho a jen dokazují, že ve spojení se zemědělstvím a potravinářstvím o SAE ještě hodně uslyšíme. Rostoucí zisky a bezbřehé investice do dalších firem, podpořené státní strategií zaměřenou na potravinovou bezpečnost, dělají z této země zajímavého budoucího partnera pro podnikání.

Zdroj: MZe ČR