Ideální klimatické prostředí a tradiční zemědělské zázemí dělají z Peru jednoho z největších producentů kávy na světě. Silná stránka Peru tkví v organických a speciálních kávách, po kterých v posledních letech strmě roste světová poptávka.

Pěstování kávy je v Peru rozmanité odvětví. Působí tu více než 230 tisíc rodin, které plně využívají lokální podmínky pro produkci kávy ve velmi vysoké kvalitě. Káva je tak zdrojem zaměstnání pro více než dva miliony Peruánců a je nejvíce exportovaným zemědělským produktem. 

Velký počet malých zemědělců vytváří konkurenční prostředí, díky kterému se zvyšuje nejen produktivita, ale také kvalita zrn.

Mnoho farmářů se v posledních letech začíná orientovat na pěstování organické kávy, které se v Peru ročně vyprodukuje okolo 120 tisíc tun, z nichž více než 95 % je vypěstováno právě drobnými zemědělci.

Několik z místních producentů bylo možné zahlédnout na festivalu kávy Villa Rica, který se konal od 31. srpna do 4. září v Limě. Návštěvníci měli možnost ochutnat nejen vzorky místní kávy, ale také různé výrobky z ní, jako například sirupy nebo sladkosti.

Zdroj: https://larazon.pe/

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Peru.

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/peru-je-svetovy-lidr-v-pestovani-organicke-kavy