Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Emiráty se zaměřují na řešení současné globální potravinové krize

Poslední měsíce a bohužel se nyní dá říct téměř roky (alespoň dva určitě) řeší celý svět potravinovou bezpečnost. Nejde o žádné nové téma. Neustále rostoucí populace především v zemích, kde se právě oproti populaci dostupné potraviny a úroda naopak snižují, nutí všechny k zamyšlení. S příchodem pandemie a rozbouráním současných obchodních kanálů, včetně národního zákona pro ochranu čistě vlastní populace, problematika dále eskalovala. A to nejhorší nakonec, válečný konflikt dvou zemí, které z více jak jedné třetiny pokrývají produkci základních komodit a více než z poloviny pokrývají dodávky potravin do chudých zemí.

Naštěstí jsou i v současné krizi země, které mají na řešení problematiky nejen prostředky, ale také chuť ji řešit. S příchodem nové ministryně klimatických změn a životního prostředí SAE, její excelencí Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri, začalo být o této problematice opravdu slyšet. A nejen slyšet, také začaly být Emiráty vidět. Téměř každá větší konference, fórum nebo veletrh přilákají delegaci z této země.

Také jednotlivé kroky a nápady začínají mít hmatatelné výsledky. Kromě velmi silných humanitárních zásilek pro potřebné státy, investují Emiráty do vnitřní infrastruktury. V současné době se nejvíce mluví o rozšiřování částí obchodního přístavu Abu Dhabi Ports v obchodní zóně Kizad, kde vznikl takzvaný food hub. Food hub nebo volně přeloženo Potravinové centrum vzniká již od letošního února a má za úkol řešit potravinovou krizi jak z pohledu přepravy, tak zásob.

Food Hub bude zastávat především logistickou a obchodní úlohu pro firmy se zaměřením na potraviny a komodity. Z prohlášení managementu nového projektu vychází, že se Emiráty chtějí prezentovat jako prostředník mezi obchodem východu a západu.

Emirátská vláda také připravuje na říjen tohoto roku největší světovou konferenci zaměřenou na potravinovou bezpečnost The World Union of Wholesale Markets 2022, která proběhne v hlavním městě Abú Dhabí. Hlavním cílem konference bude za pomocí největších odborníků z celého světa diskutovat o možnostech řešení současné potravinové krize.

Během tiskové konference k pořádání této události bylo řečeno, že svět musí změnit přístupy k zemědělství a pěstování plodin pouze v některých oblastech velkými hráči. Budoucnost vidí v drobných farmářích propojených správnou infrastrukturou a dostatečnou vládní podporou pro budoucí obranu proti narušení klasických obchodních cest. Největší risk vidí v závislosti zemí na jednom či dvou obchodních partnerech, kteří během krize mohou způsobit problémy celým národům.

Dalším hmatatelným řešením problematiky může být například Emirátský projekt Pšenice. Jde o investování místní vlády do farem v zahraničí nebo rovnou skupování pozemků a zemědělských podniků. Projekt Pšenice (The Emirati Wheat Project) už má 170 farem produkujících 80 tun pšenice pro vlastní potřebu.

Z uvedených důvodů a velmi častým informacím v místím tisku je vidět, že se Emiráty tématice opravdu věnují. A i když by si mohli lidé žijící mimo tuto zemi myslet, že pro bohatý stát, kterému nic nechybí, okolní krize nic neznamená, tak je na omylu. Díky tomu všemu naopak Emiráty investují obrovské peníze do projektů zaměřených na zemědělství a vlastní potravinovou soběstačnost, pořádají více regionálních veletrhů nebo konferencí a neustále hledají nové nápady a obchodní partnery.