ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Francie a Čína prohlubují spolupráci ve vinařství

Provincie Ningxia na severozápadě Číny v současnosti představuje jeden z nejvýznamnějších čínských vinařských regionů. Pěstování vinné révy se v této provincii rozmohlo v 80. letech minulého století, i když k jejímu samotnému zpracování na finální produkt zpočátku docházelo v jiných vinařsky rozvinutějších oblastech. Od přelomu tisíciletí však rostl jak tamější objem vinné produkce, tak i její kvalita, díky čemuž vína z této oblasti sbírají řadu ocenění na nejprestižnějších světových vinařských soutěžích. Ningxia navázalo spolupráci s odborníky, vinaři a pěstiteli z významných vinařských oblastí ve Francii, USA, Austrálii a mnoha dalších zemích.

Vláda má velké plány na další rozvoj tamějšího vinařství. Napomoci tomu má nový pilotní projekt, který byl oficiálně spuštěn v červenci minulého roku a na kterém se podílí čínské Ministerstvo zemědělství a záležitostí venkova, Ministerstvo průmyslu a informačních technologií a provinční vláda Ningxia. Do roku 2035 zde hodlají vybudovat oblast, která bude s plánovaným objemem produkce přesahující 600 milionů lahví ročně moci konkurovat i francouzskému Bordeaux.

Ve středu 7. září byl v Yinchuanu, hlavním městě provincie Ningxia, zahájen druhý ročník Mezinárodního veletrhu vinařské kultury a turismu. Druhý den veletrhu byla i slavnostně zahájena činnost Sino-francouzského vinařského institutu, jehož cílem bude prohloubit spolupráci mezi vinařskými oblastmi obou států, kulturní výměnu, kultivaci talentů. Institut bude organizovat školení, které pomohou čínským vinařům lépe prezentovat a propagovat své produkty.