VŠCHT Praha je hlavním organizátorem prestižního mezinárodního symposia 10th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2022), které tradičně pořádá ve spolupráci s Wageningen Food Safety Research (WFSR), jež je součástí Wageningen University & Research (Nizozemsko). Konference RAFA je organizována každé dva roky -  letos proběhne jubilejní, desátá konference, tradičně v Praze, 6.-9. září 2022.

Přední odborníci včetně zástupců institucí Evropské Komise zde představí nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik; prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů. S ohledem na aktuálně akcentované problémy budou na RAFA 2022 prezentována zejména témata:

  • Multi-omics in food analysis
  • Food fraud, forensics and authenticity
  • Organic crops & foodstuffs
  • Bioactivity determination and identification
  • Micro- and nanoplastics in food
  • Human biomonitoring and exposure assessment
  • Portable on-site food analysis
  • Food legislation and food control
  • QA/QC & Chemometrics & Big data handling
  • Mycotoxins, marine and plant toxins in a changing climate
  • Process induced contaminants
  • Pesticide & veterinary drug residues
  • Environmental contaminants
  • Emerging alternative proteins: allergens and other issues
  • Metals & metalloids & speciation
  • Healthy nutrients & vitamins
  • Cannabinoids in food and supplements

Spolupráce VŠCHT Praha s významnými institucemi v Evropě (např. European Food Safety Authority, EFSA; European Commission - Joint Research Centre, EC – JRC; European Union Reference Laboratories, EURLs) i USA (U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, USDA-ARS) a Číně (China National Center for Food Safety Risk Assessment), jejichž činnost je zaměřená na sledování bezpečnosti a kvality potravin, již tradičně vyústí v organizaci několika doprovodných workshopů a seminářů.

RAFA 2022 navštíví více než 500 vědců, akademických pracovníků, zástupců průmyslu, kontrolních orgánů, státních i komerčních laboratoří z více než 45 států světa, kteří v rámci připravovaného programu vyslechnou více než 90 přednášek a shlédnou více než 350 plakátových sdělení.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace 25 významných světových firem, budou mít účastníci také možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderních instrumentálních technikách a dalším vybavení používaném v analýze potravin.

RAFA 2022 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům, jak ve formě přednášek, tak cen za nejlepší plakátová sdělení.

Více informací o symposiu RAFA 2022 je k dispozici na webových stránkách www.rafa2022.eu.

Prof. Jana Hajšlová, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha

Předsedkyně RAFA 2022

Zdroj: https://www.vscht.cz/#novinka_detail26624152065698