V Jižní Africe se letos urodilo rekordní množství oliv. Olivový olej ani jiné olivové produkty však letos nezlevní. Na vině jsou především vysoké náklady na mzdy, palivo nebo hnojiva.

V Jihoafrické republice se letos dařilo olivám. Jejich sklizeň skončila v červenci a zemědělci očekávají kvalitní produkty v podobném objemu jako loni. Za poslední dva roky farmáři vyprodukovali 1,6 až 1,7 milionu litrů extra panenského olivového oleje. Nejvíce olivových sadů (95 %) se nachází v provincii Západní Kapsko. Pěstování oliv ročně roste o 20 %, což z něj dělá nejrychleji rostoucí zemědělskou podskupinu.

V zemi se vypěstuje 1400 tun oliv na 2400 hektarech půdy, přičemž stejné množství se ještě dováží ze Španělska, Itálie, Portugalska a Řecka. Celých 90 % všech lokální produktů neopustí zemi, zbytek se nejčastěji vyváží do sousední Botswany a Namibie. Poptávka po olivovém oleji bude i nadále převyšovat místní nabídku.

Přestože letošní úroda patří k těm vyšším, nižší ceny nebudou. Vinou vysoké ceny paliv, zvyšování mezd pracovníků, ale i kvůli rostoucím cenám energie a hnojiv producenti nezlevní.

Zdroj: businessinsider.co.za
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Jihoafrická republika.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/jizni-afrika-ma-bohatou-urodu-oliv-nizsi-ceny-vsak-necekejte