SAE

Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

Mob.: +971 502 309 663, Mob.: ČR +420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ekologické obalové materiály v Spojených arabských emirátech na vzestupu

Řešení ekologické stopy a používání jednorázových plastových obalů je řadu let celosvětovým tématem, nicméně přístup k dané problematice je v mnoha zemích nedostatečný. Od letošního léta zavádí emirát Abú Dhabí úplný zákaz jednorázových tašek v supermarketech a zákazníci mají možnost zakoupit pouze ty z ekologických materiálů. Jelikož spotřeba vody a jednorázových obalů je v celém regionu extrémní, jde o poměrně významnou regulaci.

Podobný trend lze v SAE vidět v mnoha podobách. Největší lokální firma s balenou vodou Al Ain Waters významně inovovala výrobu, když začala na území SAE vyvíjet 100% rozložitelné lahve z kukuřičného škrobu. Stejná firma také nově zásobuje vybrané hotely vodou v kompostovatelných ekologických plastových obalech. Společnost dále deklaruje, že při jejich výrobě dochází k poklesu emisí skleníkových plynů o 60 %.

Další z ekologických inovací je zaměření privátního i veřejného sektoru na doplňování vlastních lahví. Dubajský projekt ze začátku roku se zaměřuje na doplňovací vodní fontány a přerostl v instalaci 50 doplňovacích stanic s chlazenou pitnou vodou, které jsou umístěný v rušných částech metropole. Téměř v každém sportovním centru vám od letošního roku nabízí vratnou lahev na vodu, kterou můžete doplnit na mnoha místech areálů. Voda v jednorázovém obalu již často není v nabídce.

Z pohledu exportní společnosti jde o ukázku flexibilního spotřebitelského chování v SAE. V současnosti mají firmy, které akcentují udržitelnost jako součást svých produktů, v tomto progresivním regionu velký potenciál.