JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu, Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Rozmach automatů s mraženými potravinami v Japonsku

Japonsko je zemí prodejních automatů. Ty nápojové, které tvoří více než 50 % všech automatů, jsou rozmístěny doslova na každém kroku. Kromě konkurenčních obchodů s rychlým občerstvením se toto odvětví potýká s nedostatkem personálu doplňující prodávané produkty. Statistiky Japonské asociace výrobců prodejních automatů ukazují, že počet prodejních automatů, včetně těch, které prodávají cigarety, potraviny i jízdenky, klesl z přibližně 5,6 milionů kusů v roce 2000 na asi 4 miliony v roce 2021. Řada výrobců tento obor opustila a v současnosti v Japonsku vyrábějí prodejní automaty na nápoje a potraviny pouze společnosti Sanden Retail Systems Corp. a Fuji Electric Co., obě sídlící v Tokiu.

Na pozadí stále se zmenšujícího trhu s prodejními automaty se ale v poslední době po celém Japonsku rozmáhají automaty na nejrůznější mražená jídla, jako např. nudle ramen, misky s mořskými plody, vařený úhoř nebo koláče. Společnost Sanden, která se zabývá také výrobou skleněných vitrín pro prodejny smíšeného zboží, začala v lednu 2021 prodávat nový automat nazvaný Dohiemon. Ten pojme výrobky různých velkostí díky kombinaci uvnitř zabudovaných přepážek a může tak prodávat širokou škálu výrobků, od malých sladkostí po velké obědové bento boxy. Do letošního března uvedli do provozu více než 3 tisíce těchto automatů. A v únoru letošního roku zahájila prodej mrazících automatů také společnost Fuji Electric, která jich dosud prodala přibližně 500.

Automaty byly rozmístěny v komerčních objektech, na parkovištích, stanicích metra, nádražích i v ulicích. Jeden automat zpravidla obsahuje 60 produktů a provozovatelé nestíhají jídla doplňovat. Ačkoliv byla původně hnací silou jejich rozšíření pandemie, počty automatů nyní rostou bez ohledu na ni, a předpokládá se, že rozmach automatů s mraženými potravinami tak bude dál pokračovat.

Zdroj: Mainichi