Jaký druh zeleniny se vám vybaví jako první, když se řekne léto? Jednoznačně rajčata. Šťavnaté plody hrající všemi barvami z pomyslného trůnu dokáže sesadit jen málokterá zelenina. Třeba takové papriky jsou poněkud upozaděné. A to je veliká škoda. Jak rajčata, tak i papriky jsou doslova vitaminové bomby pro naše těla. A kdy jindy než v průběhu letních měsíců si dopřát skvělou a čerstvou zeleninu?

Dalo by se jednoduše říct, že Češi čím dál více zařazují do svých jídelníčků i čerstvou zeleninu. Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1993 přibližně 7 kg, v roce 2019 ovšem již 12 kg na osobu. Co se týče paprik, tak v roce 1993 jsme snědli zhruba 2 kg na osobu za rok. V roce 2019 to už bylo přibližně 5,1 kg. Je tedy zřejmé, že obliba zeleniny je na vzestupu. A je to samozřejmě dobře. Rajčata i papriky jsou pro náš organismus jednoznačně velmi prospěšné.

Rajčata

Tento druh zeleniny se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina. Pochází ze střední a jižní části Ameriky. Konkrétně z oblasti Peru, odkud se rostlina rozšířila do Mexika. V roce 1521 se krátce po objevení Ameriky, díky mořeplavci Hernánu Cortésovi, dostala rajčata na evropskou půdu, a jakmile rajčata pronikla na italskou půdu – asi nemusíme zdůrazňovat, co znamenají rajčata pro Italy.

Rajčata jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou zde nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek pak draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.

Během nákupu rajčat v obchodě, případně na farmářském trhu, si dávejte pozor, jaká rajčata vybíráte. „Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou barvu v pestré škále od žluté přes oranžovou, růžovou, nejběžnější červenou až po žíhané i černé plody. Hlavní ukazatel je, jestli rajče voní. Jestli necítíte typickou vůni, byl plod sklizen nezralý a už nikdy nedosáhne kvalit plodu dozrálého na keři. Rajče by nemělo být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené. Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ doplňuje Petr Hanka, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Papriky

Zelená, červená, špičatá, sladká, pálivá, pálivá. A takto můžeme pokračovat i nadále. Druhů paprik existuje skutečně mnoho a každý si samozřejmě najde tu svoji oblíbenou. Tato lahodná zelenina pochází z Ameriky a stejně jako rajčata patří do čeledi lilkovitých.

Paprika obsahuje mnoho vitaminu a blahodárných látek. Mohou se pochlubit vysokým obsahem vitaminu C. Ale také vitaminy D, E a celé řady zástupců skupiny B. Za zmínku stojí i důležitý karoten, draslík a měď. Papriky můžeme opět pěstovat v květináči nebo v záhonku na vlastní zahrádce. Po sklizni máme tak nejen radost z vlastní vypěstované zeleniny, ale zároveň naprostou jistotu, jak byla paprika vypěstována. Pokud ovšem tuto možnost nemáme, budeme muset vyrazit do nejbližšího obchodu.

Při nákupu je opět důležité držet se několika jednoduchých kroků. Papriky, stejně jako rajčata, je dobré nekupovat v uzavřených obalech bez uvedení původu zeleniny. Paprika by měla být pevná, nikterak seschlá a scvrklá. „Stejně jako je tomu u rajčat tak i při nákupu paprik je důležité věnovat zvýšenou pozornost výběru jednotlivých paprik. Papriky by měly vypadat svěže a mít jasnou barvu. Také papriky by měly vonět a doporučuje se tedy nesoustředit se jen na vizuální dojem, ale také na čich,“ doplňuje Petr Hanka.

Tip! Během nákupu čerstvé zeleniny doporučujeme několik jednoduchých kroků. S výběrem nám kvalitní zeleniny nám mohou pomoci loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Důležitá je také vzdálenost, odkud je zelenina dovážená. I tak můžeme podpořit místní zemědělce.

Autor: SZIF

Vydáno: 2. srpna 2022

Zdroj: https://www.akademiekvality.cz/clanek/typicka-letni-zelenina-rajcata-a-papriky