Zrušení DPH na ovoce a zeleninu v roce 2024 bude stát až 1 miliardu eur, v přepočtu 24,7 miliardy korun.

Kolik bude snížení DPH stát, závisí na tom, kolik a které produkty nakonec budou spadat pod nulovou sazbu.  Nižší sazba DPH na ovoce a zeleninu je dlouhodobě přáním Poslanecké sněmovny. Koaliční dohoda VVD, D66, CDA a ChristenUnie však nešla dále než k dohodě o prozkoumání, zda by v pravý čas mohla být snížena DPH na ovoce a zeleninu ze současných 9 na 0 %. Dalším velkým kamenem úrazu je otázka, které produkty budou spadat pod nulovou sazbu a které ne. Kabinet to spolu s externí stranou prošetří. Hlavní prioritou je, zda produkt přispívá ke zdravému životnímu stylu. V každém případě nezpracovaná čerstvá zelenina a mražená zelenina (bez přidání soli nebo cukru) a nezpracované ovoce, čerstvé a zmrazené. 

Kromě snížení daně na ovoce a zeleninu kabinet uvažuje i o vyšší dani na cukr. Na nealkoholické nápoje už je daň z cukru, kabinet se dívá na zavedení diferencované sazby podle množství cukru nebo kalorií. Kromě toho se bude také řešit daň na další sladké výrobky. Výsledky by měly být k dispozici začátkem příštího roku. Na rozdíl od DPH na ovoce a zeleninu se však zatím neříká nic o tom, kdy by mohlo dojít k úpravě daně z nealkoholických nápojů nebo k zavedení širší daně z cukru.

Zdroj: www.fd.nl

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Nizozemsko.

 

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/nizozemska-vlada-chce-do-dvou-let-zrusit-dph-na-ovoce-a-zeleninu